Ερευνητές ερευνητές ερευνητές ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΠΗΛΙΟΥ Το παραπάτημα αδέξιου δεινόσαυρου που έμεινε στην ιστορία
ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΠΗΛΙΟΥ Ίχνη ενός αδέξιου δεινοσαύρου που παραπάτησε και γλίστρησε στις λάσπες πριν 150 εκατομμύρια χρόνια ανακάλυψαν οι επιστήμονες......
Το παραπάτημα αδέξιου δεινόσαυρου που έμεινε στην ιστορία ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΠΗΛΙΟΥ Οι πατημασιές εντοπίστηκαν σε ένα ρυάκι στο Κέντον στην Οκλαχόμα
Ίχνη ενός αδέξιου δεινοσαύρου που παραπάτησε και γλίστρησε στις λάσπες πριν 150 εκατομμύρια χρόνια ανακάλυψαν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στην αμερικανική Γεωλογική Εταιρεία, ο δεινόσαυρος ανήκει στα θηριόποδα (ομάδα κυρίως σαρκοφάγων δεινοσαύρων) και οι πατημασιές του, τεχνητη πετρα τιμες που διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, ανακαλύφθηκαν στην Οκλαχόμα, στα σύνορα του Κολοράντο με το Νέο Μεξικό.
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς σε ποιο είδος ανήκουν οι πατημασιές, ωστόσο, όπως αναφέρουν, τα απολιθώματα «πάγωσαν» τον χρόνο.
Οι πατημασιές εντοπίστηκαν σε ένα εποχικό ρυάκι στο Κέντον. Οι παλαιοντολόγοι που περιέγραψαν τα ίχνη για πρώτη φορά το 1980 ανέφεραν στη μελέτη τους 47 πατημασιές, όμως σήμερα μόνο 14 είναι ορατές.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο δεινόσαυρος γλίστρησε καθώς περπατούσε στις λάσπες και εκεί κόλλησε», δήλωσε ο Seth Hammond, μεταπτυχιακός φοιτητής γεωεπιστημών στο κρατικό πανεπιστήμιο Fort Hays και επικεφαλής της μελέτης.
Μάλιστα ο Hammond αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μια ασυνήθιστη πατημασιά, 1,6 εκατοστά βαθύτερη από τις υπόλοιπες, η οποία δείχνει ότι το ζώο έπεσε με δύναμη.
Τα θηριόποδα είναι μια ομάδα κυρίως σαρκοφάγων δεινοσαύρων στην οποία συγκαταλέγεται ο Τυραννόσαυρος Ρεξ και ο Δεινόνυχος.
Πηγή: econews.gr
ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΠΗΛΙΟΥ ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΠΗΛΙΟΥ Φαίνεστε νεότεροι; Θα ζήσετε περισσότερο!
Δανοί ερευνητές διαπιστώνουν ότι από την εμφάνιση και μόνο μπορούν να προβλέψουν το προσδόκιμο ζωής, μετά από έρευνα 387 ζευγαριών διδύμων. Οι ερευνητές ζήτησαν από νοσοκόμες και εκπαιδευόμενους γιατρούς να μαντέψουν την ηλικία δείχνοντάς τους τις φωτογραφίες των διδύμων.
Όσοι αξιολογήθηκαν ως νεότεροι σε σχέση με την πραγματική τους ηλικία ζούσαν περισσότερα χρόνια σε σχέση με τα αδέρφια τους που φαινόντουσαν μεγαλύτεροι.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, διαπιστώνει ότι υπάρχει βιολογική εξήγηση στα αποτελέσματά τους.
Τα τελομερή, τα οποία δείχνουν την ικανότητα των κυττάρων να αναπαράγονται, συνδέονται επίσης με το πόσο νέο δείχνει ένα άτομο. Τα τελομερή μικρού μήκους υποδηλώνει πιο γρήγορη γήρανση και συνδέεται με ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών.
Στην έρευνα, οι άνθρωποι που φαινόντουσαν πιο νέοι είχαν μακρύτερα τελομερή. Όλοι οι δίδυμοι φωτογραφήθηκαν τις δεκαετίες του 70, του 80 και του 90.
Ο επικεφαλής της έρευνας, η οποία διήρκεσε επτά έτη, καθηγητής Kaare Christensen από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, διαπίστωσε πως όσο μεγαλύτερη φαινόταν η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα δίδυμα αδέρφια, τόσο πιο πιθανό ήταν να φύγει από τη ζωή πρώτα ο μεγαλύτερος αδερφός. Η ηλικία, το φύλο και το επαγγελματικό background δεν φάνηκε να επηρεάζουν τα συμπεράσματα της έρευνας.
Ο βρετανός καθηγητής Tim Spector που έκανε τη δική του έρευνα πάνω στα δίδυμα αδέρφια δήλωσε: «Βρήκαμε και αυτό στην έρευνά μας. Είναι πιθανό, ένας συνδυασμός γονιδίων μαζί με το περιβάλλον να παίζουν σημαντικό ρόλο» και πρόσθεσε: «Αν ένας ασθενής φαίνεται μεγαλύτερος από την ηλικία του, τότε ίσως θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο».
Η κλιματική αλλαγή εξαφάνισε τα μαμούθ από την ευρώπη
Ανατρέπεται η αντίληψη που υπήρχε μέχρι σήμερα ότι τα μαμούθ εξαφανίστηκαν λόγω του συστηματικού κυνηγιού από τον προϊστορικό άνθρωποΝέες ενδείξεις δείχνουν ότι δεν ήταν το συστηματικό κυνήγι από τους προϊστορικούς ανθρώπους, αλλά η κλιματική αλλαγή η κύρια αιτία που οδήγησε στην εξαφάνιση των μαμούθ από την ευρωπαϊκή ήπειρο, σύμφωνα με μια νέα γενετική σουηδο-βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιογενετιστή δρα Λαβ Ντάλεν του Σουηδικού Μουσείου Φυσικής ιστορίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Proceedings of the Royal Society B" της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, έκαναν αναλύσεις δειγμάτων DNA από 300 τριχωτά μαμούθ.
Η ανάλυση έδειξε ότι ο αριθμός των γιγάντιων ζώων είχε αρχίσει να μειώνεται πολύ νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο έως τώρα, γεγονός που αποδυναμώνει την εκδοχή του ανθρώπινου παράγοντα και, πετρεσ κηπου αντίθετα, ενισχύει τον κλιματολογικό.
Η κυρίαρχη μέχρι σήμερα αντίληψη είναι ότι τα τριχωτά μαμούθ ήσαν ένα ανθεκτικό και πολυπληθές είδος, όμως η νέα μελέτη μεταβάλλει κάπως αυτή την εικόνα, δείχνοντας ότι τα μαμούθ πέρασαν από «σαράντα κύματα» (εξαφανίσεις κατά τόπους, επεκτάσεις, μεταναστεύσεις κ.α.). Όσο μικρότερη ήταν η γενετική ποικιλομορφία ενός πληθυσμού τους σε μια περιοχή, τόσο μικρότερος ήταν ο πληθυσμός τους.
Η γενετική ανάλυση δείχνει ότι πριν από περίπου 120.000 χρόνια τα μαμούθ σχεδόν κινδύνευσαν να εξαφανιστούν, όταν ανέβηκε η θερμοκρασία του πλανήτη, αλλά ανέκαμψαν, καθώς η Γη εισήλθε σε μια νέα εποχή παγετώνων. Η νέα -και αυτή τη φορά μοιραία- μείωση του πληθυσμού τους, που οδήγησε στην οριστική εξαφάνισή τους, λατομεια πηλιου εκτιμάται ότι ξεκίνησε πριν από 20.000 χρόνια στο αποκορύφωμα της εποχής των παγετώνων και όχι πριν από 14.000 χρόνια (όπως πιστευόταν ως τώρα) όταν είχε πια αρχίσει να ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι πριν από 20.000 χρόνια επικρατούσε τόσο κρύο, που ακόμα και το λιγοστό γρασίδι, με το οποίο τρέφονταν τα μαμούθ, είχε πλέον αρχίσει να σπανίζει. Οι περιβαλλοντικές πιέσεις πάνω στο είδος τους εντάθηκε, Πλάκες κήπου καθώς η εποχή των παγετώνων σταδιακά εξασθενούσε, diamorfosi eksoterikou xorou πιθανώς επειδή οι χορτολιβαδικές εκτάσεις όπου ζούσαν τα μαμούθ, αντικαταστάθηκαν από δάση στο νότο της ευρώπης και από τούνδρα στο Βορρά.
Ορισμένοι επιστήμονες επιμένουν πως οι άνθρωποι κυνηγοί ήσαν οι βασικοί υπεύθυνοι για την εξαφάνιση των μαμούθ και το βασικό επιχείρημά τους κατά της θεωρίας της κλίματικής αλλαγής είναι ότι η θερμοκρασία είχε ανέβει πολύ πριν αυτά εξαφανιστούν, συνεπώς -λένε- δεν είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι η κύρια αιτία ήταν το περιβάλλον. Όμως η νέα γενετική ανάλυση δείχνει πως τα μαμούθ στην πραγματικότητα εξαφανίστηκαν αρκετά νωρίτερα, γεγονός που ενισχύει την θεωρία περί του κλίματος ως βασικής αιτίας για την εξαφάνιση των ζώων. Ο ανταγωνισμός με τους ανθρώπους και άλλα ζώα θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο, πλάκες εσωτερικού χώρου αλλά δεν ήταν η πρωταρχική αιτία για την καταστροφή των μαμούθ.
Στη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων, πριν από 20.000 έως 50.000 χρόνια, έλαβαν χώρα μεγάλες μεταναστεύσεις μαμούθ, καθώς νέα κύματα εγκαταστάθηκαν στην ευρώπη προερχόμενα από την ανατολή. Όμως, στη συνέχεια, ο πληθυσμός τους εισήλθε σε μια φάση σταδιακής και μη αναστρέψιμης μείωσης, ώσπου επήλθε η οριστική εξαφάνισή τους, κάτι που, σύμφωνα με τον καθηγητή 'Αντριαν Λίστερ του Μουσείου Φυσικής ιστορίας του Λονδίνου συνέβη πρώτα στην ηπειρωτική ευρώπη πριν από περίπου 10.000 χρόνια και, στη συνέχεια, στο τελευταίο καταφύγιό τους, μερικά απομακρυσμένα αρκτικά νησιά.
ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΠΗΛΙΟΥ
source: http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/607029/to-parapatima-adexiou-deinosaurou-pou-emeine-stin-istoria/
ΠΕΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΑΚΕΣ ΠΗΛΙΟΥ…