Διοίκηση προεδρία Κρίση Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου Deutsche Welle: Στη σκιά της κρίσης η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

From nmnwiki
Revision as of 05:21, 5 November 2021 by ShavonneHerrin3 (talk | contribs) (Created page with "Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου Με υψηλούς αλλά και ρεαλιστικούς στόχους η Ελλάδα...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου Με υψηλούς αλλά και ρεαλιστικούς στόχους η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2014, σχολιάζει η Deutsche Welle......

Deutsche Welle: Στη σκιά της κρίσης η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου «Παράδειγμα συνετούς διαχείρισης, τηρώντας έναν "λιτό" προϋπολογισμό προεδρίας»




Με υψηλούς αλλά και ρεαλιστικούς στόχους η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2014, σχολιάζει η Deutsche Welle, επισημαίνοντας ότι ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες αγωνιούν για την επόμενη μέρα της κρίσης.



Η DW υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, νομικο φροντιστηριο εξ αποστασεως ότι ο θεσμός της κυλιόμενης προεδρίας έχει αποδυναμωθεί, ενώ κάνει λόγο για ευαίσθητες «ισορροπίες ισχύος» στο εσωτερικό της Ε.Ε., που δεν θέλουν έναν πρόεδρο με υπερεξουσίες εις βάρος της Κομισιόν ή των εθνικών κυβερνήσεων.



Μιλώντας στην DW, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, παρουσιάζει τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2014: «Έχουμε βάλει σαν πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή, ιδίως την απασχόληση των νέων. Δεύτερη προτεραιότητα είναι η θωράκιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Η τραπεζική ένωση στα πλαίσια αυτά είναι πολύ σημαντική. Τρίτη προτεραιότητα είναι η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και μία πιο συνεκτική, αν θέλετε, ευρωπαϊκή προσέγγιση του όλου φαινομένου της μετανάστευσης. Τέταρτη οριζόντια προτεραιότητα είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική».



Την ατζέντα της προεδρίας παρουσίασε ο ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών σε συνάντησή με τους προέδρους όλων των Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου πριν από λίγες μέρες στο Στρασβούργο.



Πολλοί ευρωβουλευτές φαίνεται πάντως να αγωνιούν- όχι τόσο για τον κατάλογο προτεραιοτήτων της προεδρίας, όσο για το αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα επισκιάσει τον ρόλο της στον συντονισμό της ευρωπαϊκής ατζέντας. Μπορεί ωστόσο να συμβεί και το αντίθετο, υποστηρίζει ο επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα, δηλαδή η κρίση στην Ελλάδα να αναδείξει στην πιο κατάλληλη στιγμή, ενόψει ευρωεκλογών, τον ρόλο και τη σπουδαιότητα της ευρώπης.



«Νομίζω ότι η Ελλάδα εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να μας θυμίσει πόσο σημαντική είναι η ευρώπη για την επίλυση των προβλημάτων. Γιατί ναι μεν η ίδια η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς την ευρώπη, χωρίς την οικονομική ανάπτυξη και το κοινωνικό πρότυπο της [http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1 ΕλλάδαΕλλάδας</a>, όπως δεν θα λυθεί και το πρόβλημα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας ή της Ιταλίας» τονίζει ο αυστριακός ευρω βουλευτής.



Από την πλευρά του, Online Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος Ζόζεφ Ντολ εκτιμά ότι η ελληνική διπλωματία έχει αποκτήσει πλέον ρουτίνα στον χειρισμό των ευρωπαϊκών θεμάτων, καθώς η Αθήνα αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την κυλιόμενη προεδρία. Όσο για την κρίση, και σε αυτό το μέτωπο τα τελευταία νέα είναι ευχάριστα, δηλώνει στην Deutsche Welle ο επικεφαλής της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, επισημαίνοντας την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό.



«Η ελληνική προεδρία έρχεται σε μία στιγμή κρίσιμη, γιατί συμπίπ ΤΕΙ με τον προεκλογικό αγώνα για τις ευρω εκλογές. Ήμουν πρόσφατα στην Ελλάδα και αυτό που με χαροποίησε ιδιαίτερα ήταν ότι ο προϋπολογισμός για πρώτη φορά έχει εξισορροπηθεί και υπάρχει μάλιστα ένα μικρό πλεόνασμα. Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα δεν συσσωρεύει καινούρια χρέη και αυτό μας δείχνει ότι η προσπάθεια αποδίδει. Από κει και πέρα, η Ελλάδα αναλαμβάνει για πέμπτη φορά την προεδρία, οπότε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται…»



Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα θέλει να δώσει ένα παράδειγμα συνετούς διαχείρισης, τηρώντας έναν «λιτό» προϋπολογισμό προεδρίας, ο οποίος δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, δηλώνει στην Deutsche Welle ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας:



«Έχουμε μάλλον τον μικρότερο προϋπολογισμό από όλες τις προηγούμενες προεδρίες. Χρησιμοποιούμε κατά 99% ανθρώπους από τη δημόσια διοίκηση, Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου υπάρχει μεγάλη εμπειρία στο Ελληνικό Δημόσιο. Ελάχιστους έχουμε προσλάβει από την ελεύθερη αγορά και, επίσης, σχεδόν όλες οι συναντήσεις, θα γίνουν στην Αθήνα, στο Ζάππειο για λόγους οικονομίας. Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι περισσότερη ευρώπη, αλλά και καλύτερη ευρώπη».



Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου Αντ. Σαμαράς: «Συγγνώμη, δικηγοροι διαζυγιων βολος δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα!»

Αιφνιδιαστική εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο δείπνο Μιχελάκη - δημάρχων σε ταβέρνα της ΚηφισιάςΣε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα δείπνησαν το βράδυ της Δευτέρας, στη γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς, «Τηλέμαχος», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και δήμαρχοι της Αττικής, που εκλέγονται στη Β' Αθηνών.



Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, άκουσαν τις απόψεις των δημάρχων για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, ενώ ενημερώθηκαν και για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Η είδηση ωστόσο είναι ότι οι δήμαρχοι δεν είχαν ενημερωθεί για την παρουσία του Πρωθυπουργού, καθώς εκείνος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην ταβέρνα στις 10 το βράδυ.



Κάποιοι από τους δημάρχους μάλιστα είχαν αποφασίσει να μην παραστούν, προφανώς επειδή θεώρησαν ότι η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου θα ήταν υπόθεση ρουτίνας.



Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη και έδωσε κανονικά το «παρών», προκαλώντας... πανικό στους απόντες.



Αμέσως, Online Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου σήμανε συναγερμός και όσοι απουσίαζαν σχεδόν... τσακίστηκαν για να ανέβουν στην Κηφισιά, με απόκλιση από μισή μέχρι μία ώρα, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόταν ο καθένας.



Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε να περάσει απαρατήρητη η απουσία τους και, απευθυνόμενος σε έναν εξ αυτών, του είπε: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα».



Τότε, ο κ. Μιχελάκης πήρε το λόγο και, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Αν ταξιδέψεις με τον πρωθυπουργό, για να τον προλάβεις, πρέπει να φύγεις με την προηγούμενη πτήση!».
Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5

και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.



«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το "μαζί τα
φάγαμε". Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν "ελάτε να πάμε
μπρος". Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:



Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.



Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε:  «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ�κόμμακόμματα</a> που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς»και πρόσθεσε:



«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρω [http://www.ypes.gr/el/Elections/NationalElections/ εθνικές εκλογέςεκλογές</a> για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί Κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».



Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την �κόμμακόμματα</a>, αλλά στις ευρω εκλογές θα αναζητήσει μία συνολική λύση, με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος.



Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα τουρισμότουρισμός</a>! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν «Καμίνη, τοίχος δεν θα μείνει». Λένε ότι θα καταστρέφουν, διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».



Ο πρώην υπουργός άφησε και πάλι αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχολίασε ότι: «Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά».
















Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου
source: http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/624280/deutsche-welle-sti-skia-tis-krisis-i-elliniki-proedria-tis-ee/

Online Νομικό Φροντιστήριο Διοικητικού Δικαίου…