Δόντια δόντια βιβλία ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ Άμος Οζ: «Οι ιστορίες μου δεν αποτελούν πολιτικές δηλώσεις»
ΠΕΤΡΑ πετρα καρυστου ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ «Οι μισοί από τους αναγνώστες μου, σκεπές μου Πέτρες Καρύστου λένε ότι είμαι πολύ καλός πετρες Πρέκια καρυστου συγγραφέας για Πρέκια να ασχοληθώ με την πολιτική», Συκής επισημαίνει ο ίδιος..."
Άμος Οζ: «Οι ιστορίες μου δεν αποτελούν πολιτικές δηλώσεις» ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ
«Οι μισοί από τους αναγνώστες μου, μου λένε ότι είμαι πολύ καλός συγγραφέας για να ασχοληθώ με την πολιτική», επισημαίνει ο ίδιος Με μια δήλωση για να ξεκαθαρίσει το ύφος και την πραγματική ουσία των έργων του, ο Ισραηλινός συγγραφέας Άμος Οζ ξεκίνησε τη συνομιλία του με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη χθες βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου «Ιανός», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Οι συγγραφείς του κόσμου».
«Όλες οι ιστορίες μου ξεκινούν ρεαλιστικά και τελειώνουν σαν όνειρο ή σαν εφιάλτης. Καμία, όμως, δεν πρέπει να διαβαστεί σαν πολιτική αλληγορία για το Ισραήλ. Οι ιστορίες μου μιλούν για την ανθρώπινη συνθήκη: για την απώλεια, για τη μοναξιά, για τον θάνατο. Δεν αποτελούν πολιτικές δηλώσεις. Αν θέλω να κάνω μια πολιτική δήλωση, γράφω ένα άρθρο και στέλνω την κυβέρνησή μου εκεί που πρέπει. Οι ιστορίες των συγγραφέων δεν μας λένε πώς να ψηφίσουμε: γράφονται για να συνειδητοποιήσει ο κάθε αναγνώστης τον εαυτό του. Ατυχώς, πάντως, οι δικές μου ιστορίες μου εξακολουθούν να διαβάζονται ως πολιτικές δηλώσεις. Το έχω, ωστόσο, φιλοσοφήσει. Δεν μπορώ να κάνω το παραμικρό γι’ αυτό».
Σχολιάζοντας το βιβλίο του «Εικόνες από τη ζωή στο χωριό», που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες από τις εκδόσεις Καστανιώτη, σε μετάφραση Λουίζας Μιζάν, ο Άμος Οζ είπε πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα το οποίο έχει επιμεριστεί σε διηγήματα: «Τόπος της δράσης είναι το χωριό Τελ Ιλάν, ένας επινοημένος τόπος, ο οποίος, όμως, θυμίζει τα παλιά χωριά του Ισραήλ. Τα διηγήματα του βιβλίου αλληλοσυσχετίζονται με διαφόρους τρόπους ενώ και οι ήρωες μπαινοβγαίνουν συνεχώς από το ένα στο άλλο. Όλα επίσης έχουν ανοιχτό τέλος γιατί και η ζωή μένει πάντοτε ανοιχτή. Ο αναγνώστης πρέπει να συμπληρώσει και να ολοκληρώσει αυτό που διαβάζει με τη φαντασία του. Ας σημειωθεί επίσης πως όλοι οι χαρακτήρες μου έχουν χάσει κάτι. Χωρίς να ξέρουν πού, τι, πώς και πότε ακριβώς το έχουν χάσει, συνεχίζουν να ψάχνουν γι’ αυτό. Και τέτοιο αφορά απολύτως όλους τους υπόλοιπους».
Τι ήταν αυτό που τράβηξε τον Άμος Οζ στη λογοτεχνία; Απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Ανταίου Χρυσοστομίδη, ο Ισραηλινός συγγραφέας σημείωσε πως όταν ήταν μικρός έβλεπε τις βιβλιοθήκες στο σπίτι του και νόμιζε πως τα βιβλία είχαν γεννηθεί από τους τοίχους. Όταν ο πατέρας του τού εξήγησε πως κάθε ένα ήταν γεννημένο από έναν συγγραφέα αποφάσισε να γίνει κι εκείνος συγγραφέας: «Ήξερα από πολύ νωρίς πόσο εύκολο είναι να πεθάνει ο άνθρωπος. Και πιστεύοντας πως τα βιβλία είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν από τον άνθρωπο, βεβαιώθηκα πως ήθελα να γίνω συγγραφέας».
«Είμαι γηραιότερος από τη χώρα μου» παρατήρησε σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Άμος Οζ: «Έχω ζήσει πέντε πολέμους, πολλούς φανατισμούς και άπειρη τρέλα. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το παρελθόν. Κυοφορούμε τους γονείς μας όπως κι εκείνοι κυοφορούσαν τους δικούς τους πριν από μας. Παρ’ όλα αυτά είναι αναγκαίο να μην ανήκουμε στο παρελθόν: οφείλουμε να απαγκιστρωθούμε οπωσδήποτε από αυτό».
Πότε γράφουμε καλή λογοτεχνία; «Η καλή λογοτεχνία δεν γράφεται για να καταναλωθεί σε διεθνή αεροδρόμια και σε διεθνή ξενοδοχεία» τόνισε ο Άμος Οζ: «Η καλή λογοτεχνία είναι γειωμένη στον τόπο της. Ακόμα κι αν ο τόπος της είναι μια μητρόπολη του κόσμου, το θέμα για εκείνη είναι μια συνοικία ή ένας δρόμος. Όσο για τη δική μου πορεία, κάθε καινούργιο βιβλίο είναι δυσκολότερο από το προηγούμενο έτσι ώστε να μην επαναλάβει τα κεκτημένα. Βέβαια, όσο περνούν τα χρόνια, το πόδι στο γκάζι μαθαίνει να κάνει κρά ΤΕΙ ενώ το πόδι στο φρένο γίνεται πιο στιβαρό».
Και τι συμβαίνει εντέλει με την πολιτική; «Παίρνω καθημερινά δεκάδες γράμματα από αναγνώστες μου» εξομολογήθηκε ο Άμος Οζ: «Οι μισοί από αυτούς μου λένε ότι είμαι πολύ καλός συγγραφέας για να ασχοληθώ με την πολιτική. Οι άλλοι μισοί αναρωτιούνται πώς μπορεί ένας τόσος καλός συγγραφέας να μην αναλάβει στις ημέρες μας τα πολιτικά του χρέη. Αφήνοντας στην άκρη τη λογοτεχνία και μιλώντας ευθέως για την πολιτική, υποστηρίζω από το 1967 την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Τότε η συντριπτική πλειονότητα απέρριπτε κάτι τέτοιο. Σήμερα οι περισσότεροι θεωρούν, έστω και με σφιγμένα τα δόντια, πως δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ο συμβιβασμός είναι η μόνη πολιτική λύση».
ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ Κρήτη: Τέσσερα σχολεία δεν θα κάνουν αγιασμό λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι και την τελευταία στιγμή για την κάλυψη των κενών προκειμένου όλες οι σχολικές μονάδες να κάνουν αγιασμό, τελικά τα δημοτικά σχολεία σε Καστρί και Γαύδο αλλά και τα νηπιαγωγεία σε Ροδοβάνι και Κάντανο στα Χανιά σήμερα δεν θα ... πλημμυρίσουν από παιδικά χαμόγελαΤο πρώτο κουδούνι που θα σημάνει την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν θα χτυπήσει σήμερα σε τέσσερα σχολεία της Κρήτης. Πρόκειται για δύο δημοτικά σχολεία και δύο νηπιαγωγεία τα οποία δεν θα ανοίξουν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι και την τελευταία στιγμή για την κάλυψη των κενών προκειμένου όλες οι σχολικές μονάδες να κάνουν αγιασμό, τελικά τα δημοτικά σχολεία σε Καστρί και Γαύδο αλλά και τα νηπιαγωγεία σε Ροδοβάνι και Κάντανο στα Χανιά σήμερα δεν θα ... πλημμυρίσουν από παιδικά χαμόγελα. Τα παιδιά αυτών των σχολείων θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και να πάρουν τα βιβλία τους καθώς τα κενά σε όλη την Κρήτη είναι πολλά και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν τα ... μπαλώματα.
«Είναι μία από τις δυσκολότερες χρονιές», δηλώνει στο prismanews.gr ο περιφερειάρχης εκπαίδευσης στην Κρήτη Απόστολος Κλινάκης.
«Προβλήματα υπάρχουν και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης αλλά και στα ειδικά σχολεία. Οι πιστώσεις είναι περιορισμένες και με τη σχολική κοινότητα προσπαθούμε να βρούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα λύσεις», συμπληρώνει ο κ.Κλινάκης.
Παρά τις σημαντικές ελλείψεις, εκτιμάται ότι η ομαλή λειτουργία θα αποκατασταθεί στο τέλος του Σεπτέμβρη.
Έξι στους 10 λένε ψέματα για τα βιβλία που έχουν διαβάσει
Πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν «ροκανίσει» κλασικά βιβλία «ώστε να φανούν πιο έξυπνοι» - Πρώτο στη λίστα με τα «αδιάβαστα» βιβλία το 1984 του Τζορτζ Οργουελ
Ισχυριζόμαστε ότι τα έχουμε διαβάσει, αλλά δεν έχουμε δει ούτε το εξώφυλλό τους... Περίπου το 60% των αναγνωστών έχει πει τουλάχιστον μία φορά ψέματα ότι έχει διαβάσει ένα από τα αριστουργήματα των κλασσικών αλλά και σύγχρονων συγγραφέων σε μία προσπάθεια να δείξει ότι είναι βιβλιοφάγος.
Αυτό τουλάχιστον προκύπ ΤΕΙ από έρευνα που δημοσίευσε η βρετανική Guardian, σύμφωνα με την οποία πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι έχουν «ροκανίσει» κλασικά βιβλία «ώστε να φανούν πιο έξυπνοι», με πρώτο το 1984 του Τζορτζ Οργουελ.
Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 2.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί αποκάλυψαν πως έχουν στα ράφια της βιβλιοθήκης τους βιβλία που δεν έχουν καν ανοίξει.
Η λίστα με τα βιβλία που συχνότερα ισχυριζόμαστε ότι έχουμε διαβάσει έχει ως εξής:
1 1984 - Τζορτζ Οργουελ (26%)
2 Πόλεμος και Ειρήνη - Λέων Τολστόι (19%)
3 Μεγάλες Προσδοκίες - Κάρολος Ντίκενς (18%)
4 Ο φύλακας στη σίκαλη - Τζ. Ντ. Σάλιντζερ (15%)
5 Το πέρασμα στην Ινδία - Ε. Μ. Φόρστερ (12%)
6 Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών - Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν (11%)
7 Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια - Χάρπερ Λι (10%)
8 Έγκλημα και Τιμωρία - Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (8%)
9 Περηφάνια και προκατάληψη - Τζέιν Όστεν (8%)
10 Τζέιν Έιρ - Σαρλότ Μπροντέ (5%)
ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ
source: http://www.protothema.gr/world/article/338223/amos-oz-oi-istories-mou-den-apoteloun-politikes-diloseis/
ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ ΑΠΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ…