Πρωθυπουργός τζίρο οικονομία ΔΙΑΖΥΓΙΟ Iαπωνία: Προς έγκριση ο αμφιλεγόμενος νόμος για την προστασία των κρατικών μυστικών
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ - https://spyro.com.gr/. ΔΙΑΖΥΓΙΟ Αυστηρότερες ποινές για όσους αποκαλύψουν μυστικά- ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Οι δημόσιοι λειτουργοί και πρόσωπα τα οποία έχουν πρόσβαση σε κρατικά μυστικά ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ θα ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ αντιμετωπίζουν ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ στο εξής ποινές κάθειρξης ως και 10 ετών..."
Iαπωνία: Προς έγκριση ο αμφιλεγόμενος νόμος για την προστασία των κρατικών μυστικών ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Αυστηρότερες ποινές για όσους αποκαλύψουν μυστικά- Οι δημόσιοι λειτουργοί και πρόσωπα τα οποία έχουν πρόσβαση σε κρατικά μυστικά θα αντιμετωπίζουν στο εξής ποινές κάθειρξης ως και 10 ετών Ένας νόμος περί κρατικών απορρήτων ο οποίος καθιστά αυστηρότερες τις ποινές για την διαρροή τους, πλησίασε άλκόμμακόμματα</a> της συμπολίτευσης πίεσαν και ανάγκασαν μια αρμόδια κοινοβουλευτική επιτ ροπή να τον εγκρίνει, εν μέσω των ανησυχιών και των διαμαρτυριών ότι θα φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης και θα συμβάλλει στη συγκάλυψη παραπτωμάτων και αδικημάτων αξιωματούχων.
Η προσπάθεια του Πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε να επιτύχει την κύρωση αυτού του νόμου συμπίπ ΤΕΙ με την συζήτηση η οποία διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο μετά την διαρροή ενός μεγάλου όγκου απόρρητων εγγράφων από τον πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολι ΤΕΙών της Αμερικής Έντουαρντ Σνόουντεν σχετικά με την εκτεταμένη κατασκοπεία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες αλλά και τις διαρροές δεκάδων χιλιάδων εγγράφων με ευαίσθητα στοιχεία από έναν Αμερικανό στρατιώτη στον ιστότοπο WikiLeaks.
Ο Αμπε λέει ότι ο νόμος αυτός είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία του νέου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας του, το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του Πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας. Είπε επίσης ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι απαραίτητο προκειμένου σύμμαχοι-κλειδιά, όπως οι ΗΠΑ, να μοιράζονται με το Τόκιο σημαντικές πληροφορίες.
Μέσα ενημέρωσης, εκδότες, νομικοί και ακόμη και καλλιτέχνες έχουν καταγγείλει με έντονο τρόπο το συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο περιέχει διατάξεις οι οποίες επεκτείνουν σημαντικά τον ορισμό των κρατικών μυστικών και για ορισμένους απηχεί το σκληρό κι αυταρχικό καθεστώς στην Ιαπωνία πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Αυτός είναι ο τρόπος που αρχίζει η κυριαρχία του τρόμου!», φώναξε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο Χιροκάζου Σίμπα, όταν ένα μέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας του Αμπε διέκοψε την διαδικασία της υποβολής ερωτήσεων και απαίτησε να αρχίσει η ψηφοφορία στην αρμόδια επιτ ροπή της Ανω Βουλής.
Οι εξοργισμένοι αντίπαλοι του νόμου αυτού περικύκλωσαν τον πρόεδρο της επιτ ροπής διαμαρτυρόμενοι έντονα για το γεγονός ότι απαίτησε να αρχίσει η ψηφοφορία, με τον έναν να ανεβοκατεβάζει έγγραφα μπροστά στο πρόσωπό του.
Ο Αμπε θέλει το νομοσχέδιο αυτό να έχει εγκριθεί πριν ολοκληρωθεί η τρέχουσ�κόμμακόμματα</a> της συμπολίτευσης κλίνουν προς το να οργανώσουν μια ψηφοφορία στην ολομέλεια της Ανω Βουλής, όπου διαθέτουν ευρεία πλειοψηφία, αργότερα σήμερα ή αύριο το αργότερο, ανέφεραν ιαπωνικά ΜΜΕ. Το νομοθέτημα έχει ήδη εγκριθεί από την Κάτω Βουλή.
Βάσει του νόμου, οι δημόσιοι λειτουργοί και πρόσωπα τα οποία έχουν πρόσβαση σε κρατικά μυστικά θα αντιμετωπίζουν στο εξής ποινές κάθειρξης ως και 10 ετών εάν τα «διαρρεύσουν», δηλαδή τα αποκαλύψουν έστω έμμεσα. Οι δημοσιογράφοι ή πρόσωπα που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα σε περίπτωση καταδίκης τους για την ενθάρρυνση τέτοιων διαρροών θα αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης έως και πέντε ετών εάν χρησιμοποιούν «ανάρμοστα» μέσα για να αποσπούν απόρρητες πληροφορίες.
«Νομίζω ότι διεξαγάγαμε έναν εξαντλητικό διάλογο», δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιοσιχίντε Σούγκα, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εάν εξηγήσουμε προσεκτικά (τις διατάξεις του νόμου), οι ανησυχίες του κοινού θα καθησυχαστούν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όμως οι επικριτές του νομοσχεδίου καταγγέλλουν ότι οι εισηγητές του δεν έπεισαν και δεν ήραν τις ανησυχίες σχετικά με τους μηχανισμούς εποπτείας και την ανεξάρτητη εξέταση των θεμάτων που άπτονται των απορρήτων του Κράτους.
«Μπορώ πλέον να πω μετά βεβαιότητας ότι το νομοσχέδιο αυτό δημιουργήθηκε από γραφειοκράτες, για γραφειοκράτες, ώστε να αποκρύπτονται τα μυστικά που έχουν οι γραφειοκράτες», δήλωσε ο Μπάνρι Καέιντα, ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια αναμέτρηση των αρχηγών των κομμάτων στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.
Κορυφαία στελέχη σε όλα τα υπουργεία θα είναι σε θέση να ορίζουν ποια θεωρούνται κρατικά μυστικά σε τέσσερα πεδία —άμυνα, διπλωματία, αντικατασκοπία, επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας—, κι αυτά θα παραμένουν απόρρητα για έως και 60 χρόνια, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο.
Οι διαμαρ τυρίες των πολιτών έχουν επίσης ενταθεί: χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κοντά στο κοινοβούλιο. Η οργή των επικριτών του νομοσχεδίου ξεχείλισε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο δεύτερος τη τάξει στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό κόμμα του Αμπε, ο Σιγκέρου Ισίμπα, έγραψε στο ιστολόγιό του ότι οι διαδηλώσεις «δεν διαφέρουν και πολύ από μια τρομοκρατική ενέργεια». Αργότερα τροποποίησε τη θέση του αλλά επέμεινε ότι οι διαδηλώσεις δεν είναι δημοκρατικές.
Η εσπευσμένη διαδικασία για την προώθηση του νομοσχεδίου αυτού ενδέχεται να πλήξει την δημοτικότητα του Αμπε, που ήδη μειώθηκε κάτω από το 50% αυτή την εβδομάδα, από 60% και πλέον που απόλαυε αρχικά ο ιάπωνας πρωθυπουργός.
Ορισμένοι αναλυτές πάντως λένε ότι δεν πιστεύουν πως το πολιτικό κόστος για την Αμπε θα είναι μεγάλο ή θα έχει διάρκεια. Πιο σημαντικό, λένε οι αναλυτές αυτοί, θα είναι για τους ψηφοφόρους το αποτέλεσμα της «συνταγής» οικονομικής πολιτικής που ονομάζουν «Αμπενόμικς», και συνίσταται στην άσκηση υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των δημοσίων δαπανών για την τόνωση της οικονομίας.
«Όσο τα "Αμπενόμικς" φέρνουν κάποια αποτελέσματα και ο δείκτης Nikkei (στο χρηματιστήριο του Τόκιο) μένει πάνω από τις 14.000 (μονάδες) το ποσοστό του Αμπε δεν θα πέσει», σχολίασε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Χοκάιντο, Τζίρο Γιαμαγκούτσι.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ Αντ. Σαμαράς: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα!»
Αιφνιδιαστική εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο δείπνο Μιχελάκη - δημάρχων σε ταβέρνα της ΚηφισιάςΣε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα δείπνησαν το βράδυ της Δευτέρας, στη γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς, «Τηλέμαχος», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και δήμαρχοι της Αττικής, που εκλέγονται στη Β' Αθηνών.
Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, άκουσαν τις απόψεις των δημάρχων για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, ενώ ενημερώθηκαν και για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η είδηση ωστόσο είναι ότι οι δήμαρχοι δεν είχαν ενημερωθεί για την παρουσία του Πρωθυπουργού, καθώς εκείνος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην ταβέρνα στις 10 το βράδυ.
Κάποιοι από τους δημάρχους μάλιστα είχαν αποφασίσει να μην παραστούν, προφανώς επειδή θεώρησαν ότι η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, θα ήταν υπόθεση ρουτίνας.
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη και έδωσε κανονικά το «παρών», προκαλώντας... πανικό στους απόντες.
Αμέσως, σήμανε συναγερμός και όσοι απουσίαζαν σχεδόν... τσακίστηκαν για να ανέβουν στην Κηφισιά, με απόκλιση από μισή μέχρι μία ώρα, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόταν ο καθένας.
Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε να περάσει απαρατήρητη η απουσία τους και, απευθυνόμενος σε έναν εξ αυτών, του είπε: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα».
Τότε, ο κ. Μιχελάκης πήρε το λόγο και, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Αν ταξιδέψεις με τον πρωθυπουργό, για να τον προλάβεις, πρέπει να φύγεις με την προηγούμενη πτήση!».
ΔΙΑΖΥΓΙΟ Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5
και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.
«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το "μαζί ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ τα
φάγαμε". Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν "ελάτε να πάμε
μπρος". Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:
Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.
Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε: «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ�κόμμακόμματα</a> που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς»και πρόσθεσε:
«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρω [http://www.ypes.gr/el/Elections/NationalElections/ εθνικές εκλογέςεκλογές</a> για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί Κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».
Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την �κόμμακόμματα</a>, αλλά στις ευρω εκλογές θα αναζητήσει μία συνολική λύση, με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος.
Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα τουρισμότουρισμός</a>! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν «Καμίνη, τοίχος δεν θα μείνει». Λένε ότι θα καταστρέφουν, διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».
Ο πρώην υπουργός άφησε και πάλι αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχολίασε ότι: «Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά».
ΔΙΑΖΥΓΙΟ
source: http://www.protothema.gr/world/article/334462/iaponia-pros-egrisi-o-amfilegomenos-nomos-gia-tin-prostasia-ton-kratikon-mustikon-/
ΔΙΑΖΥΓΙΟ…