Άσκηση καταστήματα παιδιά ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ "Βλέποντας με τα μάτια των τυφλών" στο Μουσείο Αφής

From nmnwiki
Jump to navigation Jump to search

ΛΑΤΟΜΕΙΑ πετρινα σπιτια προκατ ΠΕΤΡΑΣ Το Μουσείο Αφής είναι μια μοναδική εμπειρία πετρα καρυστου τιμοκαταλογος επενδυση τοιχου εξωτερικου χωρου για διακοσμηση μπαλκονιου με απλα παραδοσιακα πετρινα σπιτια πετρα βολος διακοσμηση υλικα τιμη πετρας για χτισιμο να ξαναθυμηθούμε πλακακια για σκαλα εξωτερικη την αίσθηση της αφής απο την πετρες για κηπο αρχή......"

"Βλέποντας με τα μεγαλες πετρες μάτια των τυφλών", στο Μουσείο Αφής ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ
Το Μουσείο Αφής είναι μια μοναδική εμπειρία για να ξαναθυμηθούμε την αίσθηση της αφής απο την αρχή... Αν θέλετε να δείτε την Αφροδίτη της Μήλου και δεν μπορείτε να πάτε στο Λούβρο ή μέρος της ζωφόρου του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, κατεβείτε μέχρι την Καλλιθέα, στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο, δωρεά της οικογένειας Εμπειρίκου, που στεγάζει το Μουσείο Αφής. Το μουσείο απευθύνεται καταρχάς σε τυφλούς, αλλά και σε βλέποντες, οι οποίοι καλούνται να γνωρίσουν τον κόσμο εκείνων που έχουν προβλήματα όρασης.



Το μουσείο ανήκει στον Φάρο Τυφλών και είναι ένα από τα πέντε μουσεία στο είδος του παγκοσμίως, με γύψινα, ακριβή αντίγραφα, πιστοποιημένα από το υπουργείο Πολιτισμού, από την κυκλαδική, μινωική, γεωμετρική, αρχαϊκή, αυστηρού ρυθμού, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Αγάλματα, προτομές, ανάγλυφα αετώματα και ακρωτήρια, επιτύμβιες στήλες, χάλκινα ή πήλινα προσωπεία ηθοποιών, ειδώλια, δίσκοι, τύμπανα, αμφορείς και άλλα πολλά αντικείμενα που τα πρωτότυπα βρίσκονται στις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου Ακρόπολης, των Δελφών, της Ολυμπίας, Κυκλαδικής Τέχνης, του Ηρακλείου καθώς και μουσείων του εξωτερικού.



Ο Ερμής του Πραξιτέλη, ο δίμετρος Ποσειδώνας ή Δίας του Αρ Τεμισίου, ο Ηνίοχος των Δελφών, ο Κούρος της Βολομάνδρας, μακέτα του λόφου της Ακρόπολης κατά τον 5ο π.χ. αιώνα και άλλα αντίγραφα δίνουν την ευκαιρία στους τυφλούς ή μερικώς βλέποντες να τα γνωρίσουν.



Στο ισόγειο φιλοξενούνται και δείγματα από τη βυζαντινή περίοδο, όπως εικόνες, μαρμάρινες πλάκες, σφραγίδες, ενώ ένα ξύλινο τέμπλο με την αγία τράπεζα δεσπόζει στο χώρο.



Οι πληροφορίες για κάθε έκθεμα, παρέχονται σε αυτόματη ξενάγηση στα ελληνικά – αγγλικά, έχουν αναρτηθεί επεξηγηματικές πινακίδες στη γραφή Μπράιγ (Braille)και σε μεγεθυμένα γράμματα για τους μερικώς βλέποντες. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το μουσείο, εκτός από τυφλούς που ζουν στην Ελλάδα, αρκετοί τουρίστες τυφλοί, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αν και, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Γεωργακαράκου, μέλος του ΔΣ του Φάρου Τυφλών και υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος του μουσείου, στην [http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82 τουρισμότουρισμός</a>, γιατί δεν υπάρχουν προσβάσιμες υπηρεσίες και κτίρια.



Όταν επισκέπτονται τα περισσότερα μουσεία στην Ελλάδα οι τυφλοί, υποχρεούνται να φορούν χειρουργικά γάντια. Αρκετά όμως μουσεία δεν έχουν γάντια, οπότε τα άτομα με προβλήματα όρασης δεν μπορούν να τα επισκεφτούν, αναφέρει η κ. Γεωργακαράκου.



Στο Βυζαντινό Μουσείο έχει δημιουργηθεί μια απτική διαδρομή δέκα εκθεμάτων με γραφή Μπράιγ και ακουστική ξενάγηση, ενώ το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κάθε Οκτώβρη, που είναι ο μήνας Τυφλότητας, ανοίγει τις Δευτέρες μια συλλογή ειδικά για τυφλούς.



«Με τα χειρουργικά γάντια, χάνεται μεγάλο μέρος της αισθητικότητας, γι' αυτό και ύστερα από πρωτοβουλία του Φάρου Τυφλών, διοργανώσαμε μια άσκηση με μια ομάδα από το Μουσείο της Ακρόπολης. Οι άνθρωποι φορούσαν στο ένα χέρι το χειρουργικό, πλαστικό γάντι και στο άλλο όχι και συνειδητοποίησαν πως με το χέρι που είχαν το γάντι δεν αντιλαμβάνονται σχεδόν τίποτα» λέει η κ. Γεωργακαράκου.



Μόνο στα μουσεία κεραμοποιίας και μουσικών οργάνων οι τυφλοί κινούνται ελεύθερα στον χώρο και αγγίζουν τα εκθέματα. Σε άλλες χώρες, σχεδόν όλα τα μουσεία, έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους με αντίγραφα για τυφλούς ή τους δίνουν λεπτά, υφασμάτινα γάντια, σαφώς καλύτερα από τα πλαστικά.



Κάθε βδομάδα, διάφορα σχολεία διοργανώνουν ξενάγηση σε συνδυασμό με παιχνίδι στο Μουσείο Αφής. Με την εκπαιδεύτρια Αργυρώ Καραβίνου παίζουν διάφορα παιχνίδια, όπως «ο τυφλός και ο συνοδός» και ανακαλύπτουν τη γραφή Μπράιγ. Στο πρώτο, το ένα παιδί φοράει μάσκα στα μάτια και το άλλο το παίρνει από το χέρι και το οδηγεί. Του βάζει το χέρι πάνω στο άγαλμα και του εξηγεί τι βλέπει. Μετά τα παιδιά βρίσκουν πώς γράφουμε αριθμούς και γράμματα με τον κώδικα Μπράιγ.



«Το Μουσείο, εκτός των άλλων, είναι το μάτι του Φάρου προς τα έξω, προς την κοινωνία των βλεπόντων. Οι δράσεις με τα σχολεία γίνονται για να δείξουμε στους μαθητές πώς είναι η διαφορετικότητα, για να καταλάβουν τυφλούς συμμαθητές τους ή ανθρώπους που θα συνεργαστούν μαζί τους όταν μεγαλώσουν» υπογραμμίζει η κ. Γεωργακαράκου. Τόσο οι μαθητές, όσο και οι μεγαλύτεροι, εντυπωσιάζονται από αυτή τη μικρή συλλογή των πολιτισμικών μας θησαυρών, αφού μάλιστα μπορούν, επιτέλους, να αγγίξουν τα εκθέματα!



Ο Φάρος Τυφλών, που στεγάζεται δίπλα στο Μουσείο, απευθύνεται σε ενήλικες τυφλούς και μερικώς βλέποντες, βοηθώντας τους να ενταχθούν στο περιβάλλον που ανήκουν. Παρέχει κοινωνική υποστήριξη, επαγγελματικά εργαστήρια, βιβλιοθήκη, μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ξένων γλωσσών, αργαλειού και δια φόρων τεχνών. Στο εκτυπωτικό του κέντρο φτιάχνονται παρτιτούρες για μουσικά κομμάτια σε γραφή Μπράιγ, καθιστώντας το μοναδικό στα Βαλκάνια με τέτοια παραγωγή. Στο μηχανουργείο κατασκευάζονται αναλώσιμα για ψ υγεία, κουζίνες, σκούπες, βούρτσες που πωλούνται σε δήμους, ξενοδοχεία και κάθε είδους καταστήματα, ενώ λειτουργεί και μονάδα παρ αγωγής σεντονιών πετσετών κλπ.



Η κ. Γεωργακαράκου, τυφλή η ίδια, ολοκληρώνει αυτή τη χρονιά το διδακτορικό της στη μουσικολογία, σε πανεπιστήμιο της Αμερικής. Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων με προβλήματα όρασης μένει απομονωμένο, καθώς δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. «Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να περιλαμβάνεται μια τέτοια ερώτηση στις απογραφές πληθυσμού, όμως καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι τα νούμερα που γνωρίζουμε να είναι από τα στοιχεία των συλλόγων, οπότε παραμένουν πολύ περιορισμένα» καταλήγει η κ. Γεωργακαράκου.



To Μουσείο Αφής λειτουργεί από το 1984. Το 1988 έλαβε τον έπαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς, ανάμεσα σε 70 ευρωπαϊκά μουσεία, ενώ το 2004 έλαβε διάκριση για την προσβασιμότητα του από το Σωματείο Φίλων των Μουσείων.
ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Αντ. Σαμαράς: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα!»

Αιφνιδιαστική εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο δείπνο Μιχελάκη - δημάρχων σε ταβέρνα της ΚηφισιάςΣε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα δείπνησαν το βράδυ της Δευτέρας, στη γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς, «Τηλέμαχος», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και δήμαρχοι της Αττικής, που εκλέγονται στη Β' Αθηνών.



Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, άκουσαν τις απόψεις των δημάρχων για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, ενώ ενημερώθηκαν και για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Η είδηση ωστόσο είναι ότι οι δήμαρχοι δεν είχαν ενημερωθεί για την παρουσία του Πρωθυπουργού, καθώς εκείνος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην ταβέρνα στις 10 το βράδυ.



Κάποιοι από τους δημάρχους μάλιστα είχαν αποφασίσει να μην παραστούν, προφανώς επειδή θεώρησαν ότι η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, θα ήταν υπόθεση ρουτίνας.



Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη και έδωσε κανονικά το «παρών», προκαλώντας... πανικό στους απόντες.



Αμέσως, σήμανε συναγερμός και όσοι απουσίαζαν σχεδόν... τσακίστηκαν για να ανέβουν στην Κηφισιά, με απόκλιση από μισή μέχρι μία ώρα, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόταν ο καθένας.



Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε να περάσει απαρατήρητη η απουσία τους και, απευθυνόμενος σε έναν εξ αυτών, του είπε: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα».



Τότε, ο κ. Μιχελάκης πήρε το λόγο και, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Αν ταξιδέψεις με τον πρωθυπουργό, για να τον προλάβεις, πρέπει να φύγεις με την προηγούμενη πτήση!».
ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Σοκ στην Κρήτη: Η μία αυτοκτονία μετά την άλλη

Ηράκλειο: 27χρονος κρεμάστηκε με τη ζώνη του - Χανιά: 61χρονος αυτοπυροβολήθηκε με καραμπίναΝεκρός βρέθηκε ένας 27χρονος από τη Λιθουανία, σε διαμέρισμα στην περιοχή της Αμμουδάρας, περίπου στις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα.



Ο νέος άνδρας κρεμάστηκε μέσα στη ντουλάπα του με τη ζώνη του, ενώ είχε προηγηθεί καβγάς με την κοπέλα του.



Τις συνθήκες της αυτοχειρίας ερευνά η Αστυνομία.





Πηγή: Cretalive.gr





Και δεύτερη αυτοκτονία μέσα σε λίγες ώρες


Το πρώτο σοκ από την αυτοκτονία του νεαρού, διαδέχεται ένα δεύτερο σοκ, αφού όπως αποκαλύφθηκε άλλος ένας συμπολίτης μας έβαλε τέλος στη ζωή του στον Αποκόρωνα Χανίων.



Πρόκειται για έναν 61χρονο άντρα ο οποίος το πρωί εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος στο σπίτι συγγενικού του προσώπου στο χωριό Αμυγδάλου Καλαμίτσι στον Αποκόρωνα Χανίων..



Ο αυτόχειρας, προκάλεσε το θάνατό του με καραμπίνα καταφέροντας το μοιραίο χτύπημα στο πάνω μέρος του σώματός του, και συγκεκριμένα στη μασχάλη.



Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, ο 61χρονος άφησε σημείωμα με το οποίο ζητά συγγνώμη από τους οικείους του και εξηγεί ότι δεν άντεχε άλλο τα οικονομικά του προβλήματα.



Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο άτυχος άντρας έπασχε από την επάρατο νόσο.



Στο σημείο σπεύδει Αστυνομική δύναμη ενώ η σορός του 61χρονου θα διακομισθεί στο νοσοκομείο Χανίων για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.



Πηγή: Flashnews.gr


ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ
source: http://www.protothema.gr/culture/article/323725/vlepodas-me-ta-matia-ton-tuflon-sto-mouseio-afis-/

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ…