Ήλιο ΝΑΤΟ ΝΑΤΟ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Βόλτα στα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Στα νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας, ντετεκτιβ θεσσαλονικη τιμεσ Ιδιωτικοί στο πρώτο «πόδι» της Πελοποννήσου, συναντάμε δυο όμορφες κωμοπόλεις. Τη γραφική Μεθώνη με την απολαυστική θέα προς το Ιόνιο και το......
Βόλτα στα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Χτισμένα από τους Ενετούς στις αρχές του 13ου αιώνα, μάς φέρνουν μνήμες από άλλες εποχές
Στα νοτιοδυτικά της Μεσσηνίας, στο πρώτο «πόδι» της Πελοποννήσου, συναντάμε δυο όμορφες κωμοπόλεις. Τη γραφική Μεθώνη με την απολαυστική θέα προς το Ιόνιο και το νησιωτικό σύμπλεγμα των μεσσηνιακών Οινουσσών και τη «πολύχρωμη» Κορώνη, μια στεριανή Πολιτεία με νησιώτικο χρώμα.
Ο στρατηγικός γεωγραφικός τους προσδιορισμός τις ανέδειξε σε σημαντικά εμπορικά και ναυτικά κέντρα της Μεσογείου με τους εκάστοτε «δυνατούς της γης» να προσπαθούν να κατακτήσουν τα πολύτιμα λιμάνια τους. Φυσικό επακόλουθο ήταν η οχύρωσή τους με θεόρατα κάστρα.
Η πρόταση του Visit Greece είναι να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από τα βαριά τους τείχη…
Το κάστρο της Μεθώνης
Χτισμένο από τους Ενετούς στις αρχές του 13ου αιώνα σε βραχώδη χερσόνησο, το τεράστιο κάστρο, από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, ντετεκτιβ τριπολη καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση του ακρωτηρίου της δυτικής ακτής. Οι τρείς πλευρές του βρέχονται από τη θάλασσα ενώ η βόρεια, που βλέπει στη ξηρά, είναι ισχυρά οχυρωμένη από μια ακρόπολη. Εδώ βρίσκεται η εντυπωσιακή είσοδος, μια πέτρινη γέφυρα με 14 τόξα - που κατασκεύασαν οι Ενετοί στη θέση της παλαιότερης ξύλινης - προκειμένου να συνδέσουν το κάστρο με τη ξηρά. Η επιβλητική πύλη του κάστρου διακοσμημένη με ανάγλυφα – ξεχωρίζει το εντοιχισμένο λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Βενετίας – αποτελεί το εντυπωσιακότερο σημείο. Θυρεοί, οικόσημα, επιγραφές, ερείπια κατοικιών Βενετών αρχόντων, λείψανα δυο οθωμανικών λουτρών, οι προμαχώνες Loredan και Bembo, τμήματα της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, το εκκλησάκι της Αγίας Σωτήρας (κτίστηκε το 1830 από το Γαλλικό Απελευθερωτικό Σώμα και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα), η στήλη Μοροζίνι είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα του κάστρου. Από την αναστυλωμένη Πύλη της θάλασσας ξεκινά ένας πλακόστρωτος δρόμος που οδηγεί στο οχυρωμένο νησάκι Μπούρζι, στη νότια άκρη του κάστρου.
Το οκταγωνικό διώροφο κτίσμα χτίστηκε από τους Ενετούς το 1500, ως προπύργιο για την προστασία του λιμανιού. Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας λειτούργησε ως φυλακή και τόπος εκτελέσεων. Μάλιστα, οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι όταν λυσσομανάει ο άνεμος στα αυτιά των κατοίκων φτάνουν οι κραυγές των φυλακισμένων. Η ομορφότερη στιγμή για να απολαύσετε την εκπληκτική όψη του κάστρου είναι κατά τη διάρκεια του δειλινού, όταν ο ήλιος χάνεται στον θαλασσινό ορίζοντα του Ιονίου πελάγους και τα φώτα του κάστρου ανάβουν, φωτίζοντας γλυκά τα ογκώδη τείχη.
Extra tips
• Μια βόλτα στη γραφική πόλη με τα όμορφα αρχοντικά που διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής.
• Μια επίσκεψη στις λαξευμένες μέσα στο βράχο Κατακόμβες του Αγίου Ονουφρίου (2 χλμ. βόρεια της Μεθώνης) και στο καθολικό μοναστήρι του Αγίου Λέοντος.
• Μια εξόρμηση στις μεσσηνιακές Οινούσσες. Το καταπράσινο νησάκι Σαπιέντζα με την πλούσια πανίδα και τον εντυπωσιακό φάρο, τη Σχίζα με το θαυμάσιο σπήλαιο, την Αγία Μαριανή με το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας.
Το κάστρο της Κορώνης
Από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής και από τα ελάχιστα κάστρα που στο εσωτερικό τους σώζονται οικίες και ναοί, το κάστρο της Κορώνης, κυριεύει με τον επιβλητικό του όγκο σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήριο Ακρίτας, στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού κόλπου. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και ενισχύθηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα. Η γραφική ανηφορική διαδρομή, που ξεκινάει από τον μόλο, μας γυρίζει αιώνες πίσω καθώς συναντάμε τμήματα τόσο του βυζαντινού κάστρου που προϋπήρχε όσο και της αρχαίας οχύρωσης.
Τα στενά καλντερίμια μας οδηγούν στην κεντρική πύλη του κάστρου, στη βόρεια πλευρά. Εδώ, ήταν συγκεντρωμένο το σύνολο του οικισμού στη προσπάθειά του να προφυλαχθεί από τις επιδρομές των κατακτητών και των πειρατών. Σήμερα, όμως, ελάχιστα σπίτια κατοικούνται. Στο εσωτερικό του κάστρου σώζονται λαξευμένοι τάφοι, υπόγειες θολωτές δεξαμενές από πελεκημένους ογκόλιθους για τη συλλογή βρόχινου νερού, ο οκταγωνικός πύργος – δείγμα της Οθωμανικής αρχιτεκτονικής – οι εκκλησίες της Αγίας Σοφίας (βυζαντινή εκκλησία του 12ου αιώνα) και του Αγίου Χαραλάμπους (παλιό τζαμί που όμως σήμερα λειτουργεί ως ορθόδοξος ναός) καθώς και το μοναστήρι του Ιωάννη Προδρόμου. Αξίζει μια στάση στο πλάτωμα του κάστρου για να θαυμάσετε τη συγκλονιστική θέα: όλος ο Μεσσηνιακός κόλπος στα πόδια σας και στο βάθος οι χιονισμένες κορυφές του Ταΰγετου!
Extra tips
• Η εκκλησία της Παναγιάς της Ελεήστρας, κάτω από το κάστρο, μέσα σε ένα μικρό φοινικόδασος.
• Η Ιστορική και Αρχαιολογική Συλλογή, με ανασκαφικά ευρήματα της περιοχής, η οποία στεγάζεται σε ένα κτίριο στον χώρο του άλσους.
• Το γραφικό λιμάνι με τα ψαροκάικα που προμηθεύουν καθημερινά τα ταβερνάκια με ολόφρεσκα θαλασσινά. • Η νησιωτική ατμόσφαιρα της κωμόπολης με τα ασβεστωμένα σοκάκια και τα διώροφα σπίτια με τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια και τα πολύχρωμα παραθυρόφυλλα.
• Το νησάκι Βενετικό, απέναντι από το ακρωτήρι Ακρίτας, με καταπληκτικό βυθό για καταδύσεις και ψάρεμα.
• Τα κρυφά αμμουδερά κολπάκια αλλά και οι μεγάλες παραλίες (Περούλια, Γαργαρού, Ζάγγα, Αγία Τριάδα, Άγιος Ιωάννης).
Πώς θα φτάσετε
Αεροπορικώς ή οδικώς στην Καλαμάτα. Η Μεθώνη βρίσκεται 61 χλμ. και η Κορώνη 52 χλμ. ΝΔ της Καλαμάτας, αντίστοιχα. Αν δεν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Μεσσηνίας.
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5
και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.
«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το "μαζί τα
φάγαμε". Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν "ελάτε να πάμε
μπρος". Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:
Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.
Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ιδιωτικοι ντετεκτιβ τρικαλα ο κ.Πάγκαλος σχολίασε: «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ�κόμμακόμματα</a> που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς»και πρόσθεσε:
«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρω [http://www.ypes.gr/el/Elections/NationalElections/ εθνικές εκλογέςεκλογές</a> για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί Κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».
Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την �κόμμακόμματα</a>, αλλά στις ευρω εκλογές θα αναζητήσει μία συνολική λύση, με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος.
Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, ντετεκτιβ βεροια δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα τουρισμότουρισμός</a>! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν «Καμίνη, τοίχος δεν θα μείνει». Λένε ότι θα καταστρέφουν, διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».
Ο πρώην υπουργός άφησε και πάλι αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχολίασε ότι: «Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά».
ΔΟΕ: Δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για κιμωλίες
Οι δάσκαλοι ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στα με γάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν – Γ.Μιχελάκης: Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και την 4η δόση της επιχορήγησηςΆμεση λύση στα με γάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια εκπαίδευση και τα οποία απειλούν να τινάξουν στον «αέρα» τη νέα σχολική χρονιά, που ξεκινάει αύριο, ζήτησαν οι δάσκαλοι από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, με τον οποίο συναντήθηκαν σήμερα.
Το Δ.Σ.της ΔΟΕ ανέφερε με λεπτομέρειες όλα τα ανοικτά «μέτωπα» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί με το άνοιγμα των σχολείων, όπως είναι η υπολειτουργία των σχολικών επιτροπών και η αδυναμία τους λόγω της υποχρηματοδότησης να εκπληρώσουν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους (θέρμανση, πληρωμή λογαριασμών ΟΤΕ, ΔΕΗ, αγορά κιμωλιών και αναλώσιμων, κ.α.), η απουσία καθαριστριών, σχολικών τροχονόμων και σχολικών φυλάκων από τα σχολεία, η μετακίνηση των μαθητών και οι πειθαρχικές διατάξεις που «προκαλούν διωγμούς και αδικία».
Από την πλευρά του, ο κ. Μιχελάκης ανέφερε, σύμφωνα με την Ομοσπονδία ότι σε ό,τι αφορά τις λειτουργικές δαπάνες έχει διατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών το ποσό των 21,4 εκατ. ευρώ και ότι θα γίνει προσπάθεια για χορήγηση της 4ης δόσης της επιχορήγησης.
Για το θέμα των καθαριστριών δήλωσε πως έχει κατατεθεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο που προβλέπει την παράταση των συμβάσεων για δυο χρόνια, ενώ παράταση συμβάσεων ανακοίνωσε και για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών μέχρις ότου γίνει η προκήρυξη για νέες συμβάσεις.
Για το θέμα των σχολικών φυλάκων αναφέρθηκε στην πρόσληψη 3.800 φυλάκων μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ για τους σχολικούς τροχονόμους δήλωσε ότι έχει διατεθεί έ[htΑστυνομίαΑστυνομίας</a></a> σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η ύπαρξη σχολικού τροχονόμου.
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ
source: http://www.newsbeast.gr/travel/destinations/arthro/551317/volta-sta-kastra-tis-methonis-kai-tis-koronis/
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ…