Ευρωζώνη Κρίση Δημοσιονομική ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Μάρτιν Σουλτς: Γιατί θέλω να γίνω πρόεδρος της Κομισιόν
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ «Στόχος μου δεν είναι μία κεντροδεξιά Ευρώπη αλλά ούτε μία κεντροαριστερά Ευρώπη», ντετεκτιβ παρακολουθηση ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ κινητου τόνισε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου
..."
Μάρτιν Σουλτς: Γιατί θέλω να γίνω πρόεδρος της Κομισιόν ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ
«Στόχος μου δεν είναι μία κεντροδεξιά ευρώπη αλλά ούτε μία κεντρο Αριστερά ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου
Το ευρωπαικό του όραμα αλλά και τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί το αξίωμα του επικεφαλής της Κομισιόν ανέλυσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξή του στην γαλλική Εφημερίδα "Le Monde", λίγες ώρες πριν μεταβεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου με θέμα: «Ο Νότος για την Ανάπτυξη».
Η άφιξη του Σουλτς στη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν τις ευρω εκλογές και την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε από την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Ευρκοινοβουλίου θα έχει συνάντηση σε λίγη ώρα (1.30 μ.μ.) με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στη συνέντευξή του στη γαλλική Εφημερίδα, ο κύριος Σουλτς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κατεβαίνει υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν φιλοδοξώντας να είναι ο διάδοχος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
«Στόχος μου δεν είναι μία κεντροδεξιά ευρώπη αλλά ούτε μία κεντρο Αριστερά ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου.
«Οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις έχουν ανάγκη από έναν ανταγωνισμό για να αντιμετωπίσουν το ευρωπαικό τους όραμα. Δεν θα πρέπει να αμβλύνουμε την αντιπαράθεση μεταξύ φιλεοευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών. Θα πρέπει να προσφέρουμε μία επιλογή ανάμεσα ντετεκτιβ στην αθηνα ευρώπη της κεντροδεξιάς και στην ευρώπη της κεντρο Αριστεράς, ανάμεσα σε μία φιλελεύθερη ευρώπη και μία σοσιαλιστική ευρώπη, για να βοηθήσουμε στον εκδημοκρατισμό της», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για το αν η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες για τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού, θα στηρίξει την υποψήφιότητά του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ο Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του.
«Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα ψήφιζε υπέρ ενός Σοσιαλιστή. Θα ήταν παγκόσμια πρωτιά. Πάντως, δεν πιστεύω ότι το SPD και το CDU θα λάβουν θέση για την προεδρία της Κομισιόν στο πλαίσιο των διαβουλεύσεών τους για την δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού», είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
«Στόχος της υποψηφιότητάς μου είναι να προσπαθήσω να ανακατευθύνω την ευρώπη», υπογράμμισε κι επεσήμανε ότι, σήμερα υπάρχει δυσπιστία των πολιτών απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Οι πολίτες έχουν την αίσθηση ότι η ευρώπη δεν είναι είναι δίκαιη, ότι υπόσχεται πολλά από τα οποία δεν τηρεί. Θα προσπαθήσω να βοηθήσω στην σύγκλιση της ευρωπαικής ιδέας και των προσδοκιών των πολιτών».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου μίλησε επίσης για τα βασικά σημεία του προγράμματός του.
«Έχουμε ανάγκη από έναν συνδυασμό μεταξύ μίας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής διαρκείας και ενός σχεδίου οικονομικής ρελάνς από τις στρατηγικές επενδύσεις και τον αγώνα ενάντια στο ανεργία των νέων», υποστήριξε.
Στην ερώτηση, «Ποιος θα πρέπει να ειναι ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών», ο Σουλτς θεωρεί πως το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι εκεί για να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία κι ότι για οποιαδήποτε απόφαση απαιτείται κοινοβουλευτική συναίνεση.
«Εάν δηλαδή το δούμε ανταγωνιστικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έπεται των αποφάσεων της Ευρωπαικής Επιτ ροπής. Κάθε μέτρο που αφορά την ευρωζώνη, θα πρέπει επίσης να ελέγχεται και από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Επιπλέον, είναι αναγκαίο, η Ευρωπαική Επιτ ροπή που έχει το μονοπώλιο της πρωτοβουλίας, να θεσμοθετεί δημοκρατικά. Για το λόγο αυτό είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν», τόνισε.
Το διεθνές συνέδριο στο οποίο είναι κεντρικός ομιλητής ο κύριος Σουλτς, υπό τον τίτλο «Ο Νότος για την Ανάπτυξη» διοργανώνει το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Η πρωτοβουλία των έξι γραφείων χωρών που έχουν γονατίσει από τον οικονομικό Γολγοθά βασίζεται στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη - οικονομία - Εργασία» και σηματοδοτεί την πρώτη προσπάθεια των χωρών του Νότου να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της κρίσης και την άρση των αδιεξόδων.
Στο συνέδριο, εκτός του Μάρτιν Σουλτς, συμμετέχουν αρκετοί Έλληνες ευρωβουλευτές, όπως η Άννυ Ποδηματά, ο Νίκος Χουντής και η Συλβάνα Ράπτη, καθώς και ευρωβουλευτές από τις έξι συμμετέχουσες χώρες.
Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν το απόγευμα.
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Αντ. Σαμαράς: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα!»
Αιφνιδιαστική εμφάνιση του Πρωθυπουργού στο δείπνο Μιχελάκη - δημάρχων σε ταβέρνα της ΚηφισιάςΣε ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα δείπνησαν το βράδυ της Δευτέρας, στη γνωστή ταβέρνα της Κηφισιάς, «Τηλέμαχος», ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης και δήμαρχοι της Αττικής, που εκλέγονται στη Β' Αθηνών.
Ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, άκουσαν τις απόψεις των δημάρχων για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και προβλέπει τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, ενώ ενημερώθηκαν και για τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η είδηση ωστόσο είναι ότι οι δήμαρχοι δεν είχαν ενημερωθεί για την παρουσία του Πρωθυπουργού, καθώς εκείνος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά στην ταβέρνα στις 10 το βράδυ.
Κάποιοι από τους δημάρχους μάλιστα είχαν αποφασίσει να μην παραστούν, προφανώς επειδή θεώρησαν ότι η προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη, θα ήταν υπόθεση ρουτίνας.
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη και έδωσε κανονικά το «παρών», προκαλώντας... πανικό στους απόντες.
Αμέσως, σήμανε συναγερμός και όσοι απουσίαζαν σχεδόν... τσακίστηκαν για να ανέβουν στην Κηφισιά, με απόκλιση από μισή μέχρι μία ώρα, ανάλογα με την περιοχή που βρισκόταν ο καθένας.
Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε να περάσει απαρατήρητη η απουσία τους και, απευθυνόμενος σε έναν εξ αυτών, του είπε: «Συγγνώμη, δήμαρχε, που έφτασα πριν από σένα».
Τότε, ο κ. Μιχελάκης πήρε το λόγο και, απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Αν ταξιδέψεις με τον πρωθυπουργό, για να τον προλάβεις, πρέπει να φύγεις με την προηγούμενη πτήση!».
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5
και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.
«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το "μαζί ντετεκτιβ στην αθηνα ντετεκτιβ κορινθος τα
φάγαμε". Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν "ελάτε να πάμε
μπρος". Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:
Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.
Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε: «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ�κόμμακόμματα</a> που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς»και πρόσθεσε:
«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρω [http://www.ypes.gr/el/Elections/NationalElections/ εθνικές εκλογέςεκλογές</a> για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί Κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».
Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την �κόμμακόμματα</a>, αλλά στις ευρω εκλογές θα αναζητήσει μία συνολική λύση, με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος.
Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα τουρισμότουρισμός</a>! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν «Καμίνη, τοίχος δεν θα μείνει». Λένε ότι θα καταστρέφουν, διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».
Ο πρώην υπουργός άφησε και πάλι αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχολίασε ότι: «Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά».
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ
source: http://www.protothema.gr/world/article/325206/martin-soults-giati-thelo-na-gino-proedros-tis-komision/
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ…