Κοινωνία κοινωνία κοινωνία ΔΙΑΖΥΓΙΟ Ο Πάπας Φραγκίσκος και η οικονομική επανάσταση
ΔΙΑΖΥΓΙΟ Το 1992 η Καθολική Εκκλησία ζήτησε επισήμως συγγνώμη για την καταδίωξη του αστρονόμου του 17ου αιώνα Γαλιλαίου......
Ο Πάπας Φραγκίσκος και η οικονομική επανάσταση ΔΙΑΖΥΓΙΟ Ποια η σχέση του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με το Μαρξ
Το 1992 η Καθολική Εκκλησία ζήτησε επισήμως συγγνώμη για την καταδίωξη του αστρονόμου του 17ου αιώνα Γαλιλαίου, ο οποίος είχε «τολμήσει» να υποστηρίξει ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο.
Το 2008 το Βατικανό εξέτασε μέχρι και το ενδεχόμενο να τοποθετήσει ένα άγαλμά του.
Ποιος ακολουθεί;
Θα μπορούσε το επόμενο «συγχωροχάρτι» να πάρει ένα άθεος φιλόσοφος του 19ου αιώνα;
Το 2009 ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σε Εφημερίδα του Βατικανού, παρουσίαζε με θετικό τρόπο τον Καρλ Μαρξ. Ο συγγραφέας, ο γερμανός ιστορικός Georg Sans, υμνούσε τον Μαρξ για την κριτική του σε ό,τι αφορούσε την αλλοτρίωση και την αδικία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της εργατικής τάξης, σε έναν κόσμο όπου λίγοι προνομιούχοι κατέχουν το κεφάλαιο. Ο Sans, όπως αναφέρει η Lynn Parramore στο truth-out.org, άφηνε να εννοηθεί ότι οι απόψεις του Μαρξ ήταν επίκαιρες όσο ποτέ εκείνη τη χρονιά: «Πρέπει να αναρωτηθούμε, αν οι μορφές αλλοτρίωσης για τις οποίες είχε μιλήσει ο Μαρξ προέρχονται από το καπιταλιστικό σύστημα».
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, ωστόσο, υποστήριζε άλλο «τροπάριο», καταγγέλλοντας το μαρξισμό ως μία από τις μεγάλες μάστιγες της σύγχρονης εποχής.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας, που εξελέγη στις 13 Μαρτίου 2013, φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικός.
Πρόσφατα σχόλιά του σχετικά με τον καπιταλισμό, υπονοούν ότι είναι ένας άνθρωπος που καταλαβαίνει από οικονομικά –ειδικά τη σχέση μεταξύ του αχαλίνωτου καπιταλισμού και της αδικίας. Σε ένα κείμενο 84 σελίδων που δημοσίευσε πρόσφατα, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε με σκληρό ύφος για το βάναυσα, άδικο οικονομικό σύστημα της εποχής, ένα λόγο που ο ίδιος ο Μαρξ θα χειροκροτούσε.
«Ακριβώς όπως η εντολή "Ου φονεύσεις", θέ ΤΕΙ ένα σαφές όριο, προκειμένου να διαφυλάξει την αξία της ανθρώπινης ζωής, σήμερα πρέπει επίσης να πούμε "ου φονεύσεις" σε ένα οικονομικό σύστημα που προάγει τον αποκλεισμό και την ανισότητα. Αυτή η οικονομία σκοτώνει…
Όσο δε λύνονται με δραστικό τρόπο τα προβλήματα των φτωχών, απορρίπτοντας την απόλυτη αυτονομία των αγορών και της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας και καταπολεμώντας τις διαρθρωτικές αιτίες της ανισότητας, δε θα βρεθεί καμία λύση για τα προβλήματα ολόκληρου του πλανήτη».
Ποιος να το περίμενε αυτό;
Για να είναι κανείς σε θέση να κατανοήσει τι συμβαίνει, προσθέ ΤΕΙ το δημοσίευμα, πρέπει να γνωρίζει λίγα πράγματα για τη θεολογία της απελευθέρωσης, ενός κινήματος που προήλθε από τη γενέ ΤΕΙρα του Πάπα Φραγκίσκου, Λατινική Αμερική.
Η θεολογία της απελευθέρωσης, ήταν ένα καθολικό φαινόμενο που επικεντρώθηκε στην ενεργό καταπολέμηση της οικονομικής και κοινωνικής καταπίεσης. Είναι ο «χώρος» όπου συναντώνται οι ιδέες του Καρλ Μαρξ και της Καθολικής Εκκλησίας.
Παρότι ο Μαρξ ήταν σίγουρα άθεος, οι καθολικοί που υποστηρίζουν τη θεολογία της απελευθέρωσης, αντιλαμβάνονται ότι η στάση του απέναντι στη θρησκεία είχε δύο αποχρώσεις. Την έβλεπε σαν ένα νόμισμα με δύο πλευρές: μια συντηρητική δύναμη που μπορούσε να μπλοκάρει τις θετικές αλλαγές, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ αλλά και ως μια δεξαμενή ενέργεια που θα μπορούσε να αντισταθεί στην αδικία.
Ο Gustavo Gutiérrez ήταν ένας περουβιανός καθολικός ιερέας, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ο οποίος μεγάλωσε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Χρησιμοποίησε τις ιδέες του Μαρξ για την ιδεολογία, τις τάξεις και τον καπιταλισμό για να αναπτύξει μια οπτική για το πώς ο χριστιανισμός θα μπορούσε να βοηθήσει τους φτωχούς, όσο βρίσκονταν επάνω στη Γη, παρά να τους προσφέρει απλά «παρηγοριά στους Ουρανούς».
Καθώς η Λατινική Αμερική έβλεπε την άνοδο δικτατορικών καθεστώτων κατά τις δεκαετίες 1960-1970, ο Gutiérrez καλούσε τους καθολικούς να αγαπούν τον πλησίον τους και να προσπαθήσουν να μεταμορφώσουν την κοινωνία τους σε κάτι καλύτερο.
Οι υποστηρικτές της νέας θεολογίας της απελευθέρωσης επέμεναν στην ενεργό συμμετοχή και εμπλοκή στην κοινωνική και οικονομική αλλαγή. Έκαναν λόγο για εναλλακτικές δομές και δημιουργικούς τρόπους –όχι βίαιους- για να απελευθερωθούν όλοι οι φτωχοί από όλες τις μορφές καταπίεσης και κακοποίησης.
Η επίσημη ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας είχε τεταμένες σχέσεις με τους υποστηρικτές της θεολογίας της απελευθέρωσης, όμως ορισμένοι παρατηρητές του Πάπα Φραγκίσκου, αναφέρουν ότι φαίνεται πως έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία.
Στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συνάντησε από κοντά τον Gutiérrez.
Μετά από αυτό, η Εφημερίδα του Βατικανού δημοσίευσε ένα δοκίμιο, στο οποίο υποστήριζε ότι με ένα Λατινοαμερικάνο Πάπα να ηγείται της Εκκλησίας, η θεολογία της απελευθέρωσης δε θα έμενε άλλο «στη σκιά, στην οποία είχε παραμείνει για πολλά χρόνια, τουλάχιστον στην ευρώπη».
Ο καθολικός κόσμος πλέον «κρέμεται από τα χείλη» του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος καλεί τους πολιτικούς να εξασφαλίσουν στους λαούς «αξιοπρεπή εργασία, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη» και καταφέρεται εναντίον της «ειδωλολατρίας του χρήματος».
Βέβαια, από την άλλη, συνεχίζει το δημοσίευμα, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ η αντίθεσή του να γίνονται και οι γυναίκες ιερείς, καταδεικνύει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να αγκαλιάσει την ισότιμη μεταχείριση των γυναικών, όμως έκανε ένα βήμα μπροστά λέγοντας ότι οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην Εκκλησία.
Καθολικοί ιερείς, ειδικά στις ΗΠΑ, αλλά και στην ευρώπη, δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την αντικαπιταλιστική ρητορική του και τις ιδέες για αλληλεγγύη απέναντι στους φτωχούς. Για πολλά χρόνια, πολλοί θεωρούσαν τον Μαρξ και την κριτική του στον καπιταλισμό «ξεπερασμένη». Άλλοι όμως έβλεπαν την απορρύθμιση, παγκοσμιοποίηση και αναδιανομή του πλούτου… προς τη μεριά των πλουσίων, ως μια ιδιαίτερα δυσάρεστη και επιθετική μορφή καπιταλισμού, που ερχόταν όλο και περισσότερο σε αντίθεση με τις χριστιανικές αξίες. Αντί να γίνεται πιο δίκαιος και μετριοπαθής, ο καπιταλισμός γινόταν όλο και πιο βίαιος και ακραίος.
Ο Μαρξ, ο οποίος είχε προβλέψει ότι ο καπιταλισμός θα προκαλούσε τεράστιες ανισότητες, ακούγεται αρκετά «προφητικός» πια.
Ίσως ο Πάπας Φραγκίσκος να αποδειχτεί «ανοιχτός» στο να λάβει υπόψη του τις ιδέες του Μαρξ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πιο ανθρωποκεντρικό οικονομικό σύστημα.
«Ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να υποστηρίζουν και να υπερασπίζονται θεωρίες που υποθέτουν ότι η οικονομική ανάπτυξη, μέσα σε ένα σύστημα ελεύθερης αγοράς, θα επιφέρει περισσότερη Δικαιοσύνη στον κόσμο και λιγότερο αποκλεισμό. Η άποψη αυτή, που δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα γεγονότα, εκφράζει μια ακατέργαστη και αφελή εμπιστοσύνη στην καλοσύνη εκείνων που κυνηγούν την οικονομική δύναμη στη λειτουργία του οικονομικού συστήματος που ήδη επικρατεί» είπε καταγγέλλοντας την κυριαρχία της ελεύθερης αγοράς επάνω στους ανθρώπους, τον ακρογωνιαίο λίθο της νεοκλασικής οικονομικής θεωρίας, που «αγκάλιασε» ο Milton Friedman, ο Alan Greenspan και ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού πολιτικού κατεστημένου.
ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5
και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.
«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το "μαζί τα
φάγαμε". Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν "ελάτε να πάμε
μπρος". Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:
Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.
Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε: «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ�κόμμακόμματα</a> που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς»και πρόσθεσε:
«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρω [http://www.ypes.gr/el/Elections/NationalElections/ εθνικές εκλογέςεκλογές</a> για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί Κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».
Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την �κόμμακόμματα</a>, αλλά στις ευρω εκλογές θα αναζητήσει μία συνολική λύση, με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος.
Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα τουρισμότουρισμός</a>! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν «Καμίνη, τοίχος δεν θα μείνει». Λένε ότι θα καταστρέφουν, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».
Ο πρώην υπουργός άφησε και πάλι αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχολίασε ότι: «Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά».
ΔΙ�κόμμακόμματα</a>»
Άσκησε δριμεία επίθεση σε Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ ξεκαθάρισε ότικόμμακόμματα</a>
Απέκλεισεκόμμακόμματα</a> ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στη ΔΕΘ. «Δεν υπάρχει καμιά πιθκόμμακόμματα</a>», δήλωσε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ενώ σε ερώτηση τι θα πράξει αν έχει να επιλέξει ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και στον κ. Τσίπρα δεν απάντησε, λέγοντας «είναι σαν να μου λέτε να παντρευτώ με το στανιό την άλλη εβδομάδα έναν από τους δυο».
Ως προς τα σενάρια εκλογών, σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανό σε ενδεχόμενες εκλογές να δημιουργηθεί κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, απορρ�κόμμακόμματα</a>. «Οι ΑΝΕΛ δεν θα κάνουν σε καμία περίπτωση πίσω στις θέσεις τους. Ωστόσο πιθ�κόμμακόμματα</a> και βουλευτές για να βγει η χώρα από αυτή την κατάσταση. Εμείς είμαστε έτοιμοι και αύριο το πρωί για εκλογές».
Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχηματισμοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπάρχουν μετά τις εκλογές και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι τέτ�κόμμακόμματα</a> και βουλευτές για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάζοντας ορισμένες «κόκκινες γραμμές», κυρίως στα εθνικά θέματα.
Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ότι είπαν «ψέματα» στη ΔΕΘ και είπε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άλλαξε θέση και από την καταγγελία του Μνημονίου τώρα μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση. Το κόμμα του επιδιώκει τις εκλογές – όπως είπε - για να αλλάξει το σκηνικό.
«Εμείς λέμε την αλήθεια στο λαό και επιβεβαιωνόμαστε. Κάθε μέρα οι δανειστές επιβάλουν συνεχώς νέα μέτρα με σκοπό να καταργήσουν το εθνικά κυρίαρχο κράτος που λέγεται Ελλάδα»
Άσκησε δριμεία κριτική στον Σαμαρά λέγοντας ότι η παρουσία του στην ΔΕΘ ήταν «one night stand» και προσέθεσε ότι: «ο Σαμαράς το 2011 μιλούσε κατά των μνημονίων και τώρα με τον Βενιζέλο είναι εκτελεστές αυτής της πολιτικής που κατηγορούσαν».
Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων πρό ΤΕΙνε μηδενικό ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, φόρο 1% στις γονικές παροχές, μείωση της φορολογίας κάτω από το 8% για να ανταγωνιστούμε τις γειτονικές χώρες και καθορισμό της τιμής του πετρελαίου στο 1 ευρώ.
Ο κ. Καμμένος παρουσίασε το βασικό πλαίσιο των θέσεων του κόμματος, τις οικονομικές προτάσειςελληνική οικονομίαοικονομία</a>.
«Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο κράτος. Χάραξη μιας οικονομικής πολιτικής με γνώμονα την ανακούφιση του λαού και έμφαση στην εκπαίδευση. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η εκροή ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Καμμένος. Ταυτόχρονα, όπως υποστήριξε, «θέλουμε να ξεκινήσει ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, να καταργηθεί το χρέος και να αρχίσει επιτέλους η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου».
ΔΙΑΖΥΓΙΟ
source: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/616855/o-papas-fragiskos-kai-i-oikonomiki-epanastasi/
ΔΙΑΖΥΓΙΟ…