Κύπρος Αριστερά ΝΑΤΟ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ - Κοινωνία - Η παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού

From nmnwiki
Jump to navigation Jump to search

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, άμεση ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις, Διασκέδαση – Ψυχαγωγία και Αθλητισμός

- Κοινωνία - Η παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Λυγερού ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου



Το βιβλίο των Σταύρου Λυγερού και Κώστα Μελά με τίτλο "Μετά τον Ερντογάν τι;" παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον κατάμεστο πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής. Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο Νίκος Χατζηνικολάου ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικής οικονομίας, Γεράσιμος Αρσένης, ο τέως Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, ντετεκτιβ φλωρινα πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκις και ο στρατηγός εν αποστρατεία και τέως Υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φράγκος Φραγκούλης.



Το βιβλίο "Μετά τον Ερντογάν τι;" από τον εκδοτικό Οίκο Πατάκη κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο, λίγες μόλις μέρες πριν από τις αναταραχές στο εσωτερικό της Τουρκίας. "Διαβάζοντας το" είπε ο Νίκος Χατζηνικολάου "κατανοεί πολύ καλύτερα το πως λειτουργεί η εσωτερική πολιτική σκηνή στην Τουρκία, τη σύγκρουση του τελευταίου διαστήματος που την παρακολουθούμε από μακριά και δεν την έχουμε καταλάβει καλά. Δεν είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην Αριστερά και στη δεξιά, δεν είναι μια σύγκρουση απλώς απέναντι στους Νεοοθωμανούς του Ερντογάν και τους Κεμαλιστές, είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση".







Το βιβλίο των Σταύρου Λυγερού και Κώστα Μελά έχει γραφτεί σε τέσσερις ενότητες που αναλύουν διεξοδικά τις τέσσερις πτυχές που προσδιορίζουν τη νέα Τουρκία και τις προοπτικές της. Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο "Η ρεβάνς του πολιτικού Ισλάμ". Η δεύτερη, έχει τίτλο "ΑΟΖ, Κύπρος και διενέξεις στη Μεσόγειο", η τρίτη "Το καρκίνωμα του Κουρδικού" και η τέταρτη, "Ακτινογραφώντας την τουρκική οικονομία". Οι τρεις ομιλητές, ο καθένας από τη θέση που είχε και το ρόλο που διαδραμάτισε, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο περιεχόμενο του βιβλίου, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ιστορία της Τουρκίας, την προσωπικότητα του Τούρκου Πρωθυπουργού, το Κουρδικό ζήτημα, ντετεκτιβ λεμεσοσ την επεκτατική πολιτική που είχαν και θα συνεχίσουν να έχουν κατά της Ελλάδος αλλά και την κατευναστική στάση που διατηρούμε και που οφείλεται, όπως είπαν, στο φοβικό σύνδρομο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.







Η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε με τις τοποθετήσεις των δύο συγγραφέων. Ο Κώστας Μελάς αφού αναφέρθηκε στην οικονομική εικόνα της Τουρκίας είπε πως το βιβλίο προσπαθεί να δείξει τρία πράγματα."Πρώτα, να δείξει το ρόλο της προσωπικότητας του Ερντογάν που είναι πολύ σημαντική στην πολιτική σταθεροποίηση. Το δεύτερο που θέλαμε να εντοπίσουμε και να αναδείξουμε είναι το εξής απλό. Ο Κεμάλ Ατατούρκ έβαλε την Τουρκία προς τη Δύση. Δηλαδή την έβγαλε από τα προβλήματα των Αράβων, ο Ερντογάν με τον Νεοοθωμανισμό του και με όποιες ηγετικές ηγεμονικές βλέψεις έχει την ξαναβάζει σε αυτό τρε Λάδικο. Σε αυτόν τον ζουρλομανδύα του Αραβικού κόσμου που δεν έχει ούτε άκρη ούτε μέση ούτε υπάρχει διέξοδος. Και το τρίτο πράγμα, ντετεκτιβ λαμια πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που είναι ένα φόβητρο ούτε είναι μια χάρτινη τίγρη. Θέλουμε πολύ προσεκτικά να την μελετήσουμε και να δούμε τα προβλήματα της, να δούμε τις ελλείψεις της, και μόνο μέσω της μελέτης του "αντιπάλου" μπορούμε και εμείς να καταλάβουμε για να διαχειριστούμε και να χαράξουμε τις στρατηγικές μας".







Ο Σταύρος Λυγερός, είπε πως "αυτό που θέλησε να δείξει το βιβλίο και που ήρθαν τα γεγονότα να το καταστήσουν πρόδηλο είναι ότι δεν υπάρχει μια Τουρκία. Υπάρχουν δύο Τουρκίες. Σήμερα στέκεται η μία απέναντι στην άλλη. Αυτή είναι μια αντίθεση που διαπέρασε, χαρακτήρισε και σηματοδότησε και καθόρισε τα γεγονότα του περασμένου Μαΐου τα οποία συνεχίζονται, όχι με την ίδια ένταση αλλά συνεχίζονται, δεν ήταν μια παρένθεση, κάτι το οποίο τελείωσε. Αυτή η αντίθεση μεταξύ Ανατολής-Δύσης συνοδεύεται και από άλλες επί μέρους, αλλά όχι ασήμαντες αντιθέσεις. Είναι σαν ένας σεισμός που όταν εκδηλώνεται ενεργοποιεί και άλλα ρήγματα. Νομίζω ότι ο δρόμος του Ερντογάν για την προεδρία έχει στενέψει. Δεν έχει κλείσει. Χωρίς λύση του Κουρδικού, ντετεκτιβ ναουσα η Τουρκία θα συνεχίσει να αιμορραγεί. Είναι καρκινοπαθής χώρα. Προσπαθεί να το λύσει μέσω του Οτσαλάν που είναι ο αδύναμος κρίκος τους καθότι είναι φυλακισμένος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί αυτή η πολιτική λύση. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη με άδηλη ακόμα κατάληξη. Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν είναι ένας απομονωμένος ηγέτης. Εάν γινόντουσαν εκλογές θα τις ξανακέρδιζε. Με μικρότερο ποσοστό. Αλλά είναι ένας ηγέτης που έχει απέναντι το 40 με 45% της Τουρκίας. Αυτό εκ των πραγμάτων συρρικνώνει τα περιθώρια ελιγμών του".



«Στόχος του Ερντογάν να εκλεγεί Πρόεδρος με υπερεξούσιες»
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ επιτέθηκαν στον Πρ.Παυλόπουλο

Μπουκάλια με νερό εκσφενδόνισαν διαδηλωτές εναντίον του πρώην υπουργού Εσωτερικών - Ο κ. Παυλόπουλος βρισκόταν στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας με την οδό ΜέρλινΣτόχος των εργαζομένων στην μεταλλευτική βιομηχανία ΛΑΡΚΟ έγινε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.



Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ διαδήλωναν έξω από τη Βουλή και όταν εντόπισαν τον κ. Παυλόπουλο επιτέθηκαν εναντίον του καθυβρίζοντας τον με σκαιούς χαρακτηρισμούς. Ορισμένοι μάλιστα εκσφενδόνισαν εναντίον του μπουκάλια με νερό.



































Θ. Πάγκαλος: «Σε ποιο συμπόσιο να πάω; Σε αυτούς τους αποτυχημένους;»

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ Βαρείς χαρακτηρισμούς για στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε ο Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM 99,5

και ερωτηθείς για τους λόγους που δεν παρέστη στο συμπόσιο του Κινήματος.



«Επί 32 χρόνια βουλευτής, μου έλεγαν να μη συγκρούομαι και να μην τα λέω
αυτά τα πράγματα. Και τώρα βγαίνουν διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι από τη
μπλογκόσφαιρα – κάτι ούφο! – και τώρα μου λένε διάφορα. Μα, εσείς μου
λέγατε να μην τα λέω! Για να κάνετε τη φοροδιαφυγή σας, για να κάνει η
ΟΛΜΕ ιδιαίτερα… Τα έχω γράψει σε βιβλίο και έτσι βγήκε το "μαζί τα
φάγαμε". Και είναι πολύ ενδιαφέρον. Να το διαβάσετε. Σε ποιο συμπόσιο να
πάω; Σε ποιους; Σε αυτούς τους αποτυχημένους που το μόνο που τους
ενδιαφέρει είναι ο μηχανισμός; Που τσακώνονται για το αν ο ήλιος θα
είναι πράσινος ή πορτοκαλί; Αν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΝΑΣΟΚ ή ΚΑΖΑΣΟΚ; Δεν
θέλω να μιλήσω. Ό,τι έχω να τους πω, το λέω δημοσίως, σε όλο τον κόσμο.
Στα στελέχη του αποτυχημένου συγκροτήματος που έγινε από 44% κάτω από το
10%, μονοψήφιο, δεν έχω να πω κάτι. Δεν με ενδιαφέρει να το πω, ούτε σε
ηγέτες που το έφτασαν εκεί και είναι ο Σημίτης, ο Γ. Παπανδρέου και ο
Βενιζέλος. Μαζεύτηκαν και αγκαλιάστηκαν και μας είπαν "ελάτε να πάμε
μπρος". Τι εμπρός; Τον μηχανισμό τους ενδιαφέρει να ελέγξουν και να
διατηρήσουν, για να έχουν τα προνόμιά τους και ας με διαγράψουν
επιτέλους, για να τελειώσει η αγωνία μου αν θα το κάνουν ή όχι. Μα δεν
με έχει διαγράψει ποτέ κανείς! Ούτε από το ΚΚΕ δεν έχω διαγραφεί και
έφυγα μόνος μου – και τώρα σκέφτομαι μήπως γυρίσω. Πώς τον λένε τον
γενικό γραμματέα του ΚΚΕ; Πωπω… πώς καταντήσαμε. Ούτε το όνομα του γ.γ
του ΚΚΕ να μην ξέρουμε…» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν ήταν παρών στο
Συμπόσιο για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα, μολονότι
είναι ιστορικό στέλεχος του κόμματος:



Μεταξύ άλλων «να κατέβουν μαζί στις ευρω εκλογές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» πρό ΤΕΙνε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνυπάρξουν σε μία ευρύτερη παράταξη.



Υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη για μια ευρύτερη φιλοευρωπαϊκή παράταξη. Με αφορμή τη συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ο κ.Πάγκαλος σχολίασε:  «Το θέμα είναι τα προβλήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία. Αυτά πρέπει να συζητήσουν με τον Σαμαρά κ�κόμμακόμματα</a> που υπάρχουν στην κοινωνία και να τα συζητήσουν, από τη στιγμή που δεχόμαστε ένα ενιαίο πλαίσιο που είναι η αρχή της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της ύπαρξης της μεικτής οικονομίας μέσα στο πλαίσιο της αγοράς»και πρόσθεσε:



«Από τη στιγμή που δέχεσαι αυτές τις αρχές, ανήκεις στην ίδια ευρύτερη παράταξη. Και κατά τη γνώμη μου, στις ευρω [http://www.ypes.gr/el/Elections/NationalElections/ εθνικές εκλογέςεκλογές</a> για να δώσουν βουλευτές, θα πρέπει αυτές οι δυνάμεις να κατέβουν μαζί. Δεν έχω αντίρρηση αν βάζετε σε αυτή τη σκέψη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί. Σας λέω ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ελληνικό Σύνταγμα και την ευρώπη και δεν λένε μια μέσα, μια έξω, μια από εδώ και μια από εκεί και που πιστεύουν στη μικτή οικονομία και έχουν εγκαταλείψει τις κομμουνιστικές φαντασιώσεις περί Κράτους και μικτής οικονομίας, μπορούν να υπάρξουν μαζί».



Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε επίσης την �κόμμακόμματα</a>, αλλά στις ευρω εκλογές θα αναζητήσει μία συνολική λύση, με ευρωπαϊκή προοπτική, η οποία εκτίμησε ότι θα μπορούσε να είναι αυτή που περιέγραψε ο ίδιος.



Υποστήριξε μάλιστα ότι: «Είμαστε σε μια περίοδο έντασης κοινωνικής, στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Και όταν λέω αυτό, δεν εννοώ γουναράδικα και φυσεκλίκια. Εννοώ εμφύλιο πόλεμο με παρέμβαση της πολιτικής στην οικονομία με τρόπο τέτοιο που καταστρέφει την οικονομία και δεν αφήνει τη χώρα τουρισμότουρισμός</a>! Αυτοί οι άνθρωποι που καίνε την Αθήνα και γράφουν στους τοίχους που καθάρισε ο δήμαρχος της πόλης… Γράφουν «Καμίνη, τοίχος δεν θα μείνει». Λένε ότι θα καταστρέφουν, διότι είναι πολιτικό το θέμα. Αυτός είναι λοιπόν ο εμφύλιος πόλεμος της δεκαετίας μας».



Ο πρώην υπουργός άφησε και πάλι αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σχολίασε ότι: «Η Φώφη προηγείται στις δημοσκοπήσεις επειδή είναι η κόρη του Γιώργου Γεννηματά».
















ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ
source: http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=272435&catID=3

ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ…