Μέλλον Ρομάν Αμπράμοβιτς Ιταλία ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ «Οι δύο φίλοι» του Αλμπέρτο Μοράβια

From nmnwiki
Jump to navigation Jump to search

ΛΑΤΟΜΕΙΑ πανελ πετρας τιμες ΠΕΤΡΑΣ Bασισμένο σε χειρόγραφα του συγγραφέα που βρέθηκαν το 1996 Ακανόνιστη πλάκα μέσα σε μια βαλίτσα , Πλακώστροσης το έργο είδε το φως της δημοσιότητας το 2007 ΄θπο τον τίτλο «Οι δύο φίλοι». Το βιβλίο κυκλοφόρησε προκατ εκκλησακια πολύ πρόσφατα και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση..."

«Οι δύο φίλοι» του Αλμπέρτο Μοράβια ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ
Bασισμένο σε χειρόγραφα του συγγραφέα που βρέθηκαν το 1996 μέσα σε μια βαλίτσα , το έργο είδε το φως της δημοσιότητας το 2007 ΄θπο τον τίτλο «Οι δύο φίλοι». Το βιβλίο κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Φω ΤΕΙνής ΖερβούΣυγγραφέας που ταύτισε τη ζωή και το έργο του με τη Ρώμη, ο Αλμπέρτο Μοράβια (1907-1990) γράφει το 1952, λίγο μετά τη δημοσίευση του «Κομφορμιστή» (1951) και δύο χρόνια προτού κυκλοφορήσει η «Περιφρόνηση», ένα μυθιστόρημα με δύο πρόσωπα τα οποία θα προσπαθήσουν να ορίσουν την πορεία και την ταυτότητά τους στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά κρίσιμης εποχής.



Τόπος της δράσης  είναι η Ρώμη και ιστορικό και πολιτικό φόντο η πτώση της φασιστικής Ιταλίας και ο τερματισμός του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Για άγνωστους λόγους ο Μοράβια δεν θέλησε ή δεν κατόρθωσε να τελειώσει το μυθιστόρημά του, που παρέμεινε αδημοσίευτο μέχρι και τον θάνατό του. Παρόλα αυτά τα χειρόγραφα βρέθηκαν το 1996 μέσα σε μια βαλίτσα και το έργο είδε το φως της δημοσιότητας το 2007 υπό τον τίτλο «Οι δύο φίλοι». Το βιβλίο κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Φω ΤΕΙνής Ζερβού και με φιλολογική επιμέλεια του Σιμόνε Καζίνι, ο οποίος έχει γράψει και μιαν εμπεριστατωμένη εισαγωγή.



Το θέμα του Μοράβια στους «Δύο φίλους» (θέμα το οποίο θα τον απασχολήσει τόσο στον «Κομφορμιστή» όσο και στην «Περιφρόνηση») είναι το εξαχρειωτικό αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους η αγελαία πολιτική ένταξη. Ο Σέρτζιο και ο Μαουρίτσιο θα θυσιάσουν στον βωμό του φανατισμού τους τα πάντα: θα καταστρέψουν τη φιλία τους, θα εξευτελίσουν τον έρωτα και θα ξοδέψουν τα καλύτερα και τα πιο παραγωγικά τους χρόνια (είναι αμφότεροι γύρω στα 27) σ’ έναν ανταγωνισμό ο οποίος θα συντρίψει γρήγορα κάθε ευγενική τους φιλοδοξία (αν κατάφεραν να αποκτήσουν ποτέ οιαδήποτε φιλοδοξία) στο πεδίο των ιδεών. Τα χειρόγραφα που βρέθηκαν στη βαλίτσα διασώζουν τρεις μορφές του μυθιστορήματος και ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας δουλεύει ξανά και ξανά τα θέματά του (ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο σε πλήρη ανάπτυξη), αλλά οι μορφές του Σέρτζιο και του Μαουρίτσιο, όπως και η στάση την οποία τηρούν απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους, δεν αλλάζουν επί της ουσίας.



Ο Σέρτζιο είναι ή σκέφτεται να γίνει κομμουνιστής. Πεπεισμένος όχι μόνο για το δίκιο της ιδεολογίας του, αλλά και για την έλευση της επανάστασης στο άμεσο μέλλον, θα προσπαθήσει με όποιο μέσον διαθέ ΤΕΙ να πείσει τον Μαουρίτσιο να περάσει στο πολιτικό του στρατόπεδο. Ο Μαουρίτσιο, πάλι, που άλλοτε εμφανίζεται ως πρώην οπαδός του φασισμού και άλλοτε απλώς ως φιλελεύθερος, δεν θα αρνηθεί την πολιτική πολιορκία του φίλου του. Με τη διαφορά ότι θα σπεύσει να τη δυναμιτίσει υπογείως, είτε προτείνοντάς του μιαν αισχρή συναλλαγή (θα γραφτεί στους καταλόγους του κομμουνιστικού κόμματος αν εκείνος του παραχωρήσει τη λατρευτή του συμβία) είτε ερεθίζοντας τα ταπεινότερα ένστικτά του, που είναι το μόνιμο σύνδρομο ταξικής μειονεξίας σε συνδυασμό με την αν Ασφάλεια την οποία του προκαλούν οι απανωτές επαγγελματικές του αποτυχίες. Το αποτέλεσμα θα είναι να νικηθούν κατά κράτος και οι δύο: ο φτωχός και δύσμορφος Σέρτζιο θα χάσει τη γυναίκα που αγαπά ενώ ο μεγαλοκτηματίας και γοητευτικός Μαουρίτσιο θα παραμείνει ένας ψυχρός εκτελεστής, ανίκανος να γευτεί την οποιαδήποτε πραγματική χαρά.



Με μια γραφή που ωριμάζει από εκδοχή σε εκδοχή, απαλύνοντας τις σχηματικές αντιθέσεις των μυθιστορηματικών προσώπων με το κοινωνικοπολιτικό τους περιβάλλον και φωτίζοντας τους χαρακτήρες από πολλαπλές γωνίες (δεν είναι τυχαίο πως το βιβλίο περνά βαθμιαία από την πρωτοπρόσωπη στην τριτοπρόσωπη αφήγηση), ο Μοράβια θα υποδείξει αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο απ’ όλα: το ότι οι ιδέες μένουν άδειο δοχείο όταν δεν είναι σε θέση να περικλείσουν την ψυχική γενναιοδωρία και την ανθρωπιά, αποδεσμεύοντας την ατομικότητα των υποστηρικτών τους. Ο Σέρτζιο και ο Μαουρίτσιο θα ζήσουν από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή σ’ ένα παραμορφωμένο και ανοίκειο σύμπαν: η αγάπη, το τρυφερό χάδι της καθημερινότητας και ο έρωτας δεν ανήκουν στον κόσμο τους. Και το χειρότερο όλων είναι πως και οι ιδέες που θα αγωνιστούν τόσο για να ενστερνιστούν και να προβάλουν δεν θα εγκατασταθούν στη συνείδησή τους για να συγκροτήσουν ένα σύνολο στιβαρών πεποιθήσεων, αλλά για να καλύψουν ένα τεράστιο προσωπικό κενό: κενό που θα φαντάξει χειρότερο όταν θα πέσουν οι μάσκες και θα αποκαλυφθεί σε όλη τη γύμνια της η τρομώδης αυταπάτη η οποία θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο του δεσμού τους.

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Βίντεο: Η Χρυσή Αυγή μετέτρεψε τελετή στις Θερμοπύλες σε ναζιστικό υπερθέαμα

«Οι πολιτικάντηδες με τα "burberry" ενοχλήθηκαν από την αρχαιοπρεπή τελετή», απαντά η Χρυσή ΑυγήΕίχε δεν είχε η Χρυσή Αυγή κατάφερε, χωρίς ιδιαίτερο κόπο είναι η αλήθεια, να μεταβάλει μια τιμητική τελετή στις Θερμοπύλες προς τιμήν του Λεωνίδα και των συμπολεμιστών του, σε ένα εθνικιστικό σόου.






Τα μέλη του ακροδεξιού κόμματος συγκεντρώθηκαν στο χώρο όπου δόθηκε η μάχη των Θερμοπυλών με σκοπό να τιμήσουν το μεγάλο στρατάρχη και τους υπόλοιπους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για να σταματήσουν την προέλαση των Περσών. Αυτό όμως που ξεκίνησε ως τιμητική τελετή, εξελίχθηκε σε ένα ναζιστικό, παραστρατιωτικό υπερθέαμα. Οι παρευρίσκοντες σχημάτισαν έναν μαίανδρο και ανάβοντας δαυλούς εκτελούσαν με θέρμη τα στρατιωτικά παραγγέλματα του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ τραγουδούσαν τον ύμνο της οργάνωσης.



Αυτό όμως δεν αρκούσε, καθώς οι συμμετέχοντες θέλοντας να δώσουν κλίμα... γηπέδου άναψαν δεκάδες καπνογόνα!



Το... πρωτότυπο πρόγραμμα απόδοσης τιμής στο Λεωνίδα περιελάμβανε και χαιρετισμό με υψωμένο το χέρι από τον Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος, σε λόγο που έβγαλε, καταφέ�ΕλλάδαΕλλάδας</a> και φυσικά αποθεώθηκε από τα μέλη του κόμματός του.







Τι απαντά η Χρυσή Αυγή
Πάντως, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε με το εθνικιστικό σόου στις Θερμοπύλες και την έκταση που πήρε το θέμα, η Χρυσή Αυγή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για έναν «οχετό ύβρεων και άθλιας παραπληροφόρησης» κατά του Εθνικιστικού Κινήματος.



«Οι πολιτικάντηδες με τα "burberry" που χαζογελάνε στις τηλεοπτικές κάμερες, ασφαλώς ενοχλήθηκαν από την αρχαιοπρεπή τελετή της Χρυσής Αυγής», αναφέρει η Χρυσή Αυγή και συνεχίζει προσθέτοντας ότι, «αυτοί που στέλνουν τις κομματικές τους νεολαίες στην Μύκονο για "clubbing", πολεμούν τους νέους Εθνικιστές που τιμούν τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες».



«Η Χρυσή Αυγή προσηλωμένη στις αιώνιες αξίες του Ελληνισμού, θα συνεχίσει να αποδίδει τιμές στους Πατέρες, με την αισθητική και τα σύμβολα που γέννησε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος και συνεχίζουν να εμπνέουν ακόμα και στο άχρωμο σήμερα.», καταλήγει.
ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ Ασία: Ένας στους τέσσερις άνδρες παραδέχεται ότι είναι βιαστής!

Στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 62% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα χωρίς την συγκατάθεσή της...Το ένα τέταρτο των Ασιατών παραδέχεται ότι έχει βιάσει γυναίκα, σύμφωνα με έρευνα των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της περιοχής και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.



Στην Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 62% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν συνευρεθεί ερωτικά με γυναίκα χωρίς την συγκατάθεσή της, σύμφωνα με την έρευνα του ΟΗΕ.



"Τα συμπεράσματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της βίας κατά των γυναικών στην περιοχή. Και η βία είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων", δήλωσε η Έμα Φούλου, εκ των επικεφαλής της έρευνας.



Η έκθεση με τίτλο "Γιατί Ορισμένοι Άνδρες Χρησιμοποιούν Βία Κατά των Γυναικών και Πώς Μπορούμε να το Αποφύγουμε;" βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν κατά το διάστημα 2010-2013 από 10.000 άνδρες και 3.000 γυναίκες στο Μπανγκλαντές, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ινδονησία, την Σρι Λάνκα και την Παπούα Νέα Γουινέα.



Η έκθεση παρείχε λεπτομερή στοιχεία για την βία που ασκούν οι άνδρες εις βάρος των γυναικών και τα κίνητρά τους.



Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού επιλέχτηκε για την πρώτη τέτοια έκθεση κυρίως επειδή τα Ηνωμένα Έθνη διαθέτουν πολλά ενεργά προγράμματα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών στην Ασία.



Από την έρευνα προέκυψε ότι το ποσοστό σωματικής και σεξουαλικής βίας εις βάρος συζύγων και συντρόφων είναι υψηλό, καθώς στην Ινδονησία, για παράδειγμα, κυμαίνεται στο 26%, ενώ στην Παπούα Νέα Γουινέα στο 80%.



Μεταξύ των βιαστών που παραδέχονται την πράξη τους, το πιο κοινό κίνητρο που επικαλούνται είναι η αίσθηση σεξουαλικής κυριότητας.



"Παρότι το αλκοόλ πετρες Σκαπιτσαριστά τοιχου Πέτρα Συκής συχνά θεωρείται ότι είναι ένας κοινός παράγοντας διάπραξης βίαιου πετρεσ για κηπο εγκλήματος, πετρινο σπιτι διακοσμηση ήταν η λιγότερο κοινή απάντηση Ακανόνιστη πλάκα που έδωσαν οι ερωτηθέντες", σύμφωνα με την έρευνα.



Η έρευνα αποπειράθηκε επίσης να εξετάσει το θέμα του βιασμού με θύματα άνδρες.



Στο Μπανγκλαντές, την Κίνα και την Ινδονησία, περίπου το 2% των ερωτηθέντων παραδέχτηκαν ότι έχουν βιάσει άλλον άνδρα, ενώ στη Σρι Λάνκα και την Καμπότζη το ποσοστό ανέρχεται, κατά μέσον όρο, σε 3% με 4% και στην Παπούα Νέα Γουιένα σε 8%.



Όπως προκύπ ΤΕΙ, η Παπούα Νέα Γουινέα έχει σχετικά χαμηλό επίπεδο ισότητας των δύο φύλων, έλλειψη νομοθεσίας κατά του βιασμού, ενώ οι πρόσφατες συγκρούσεις έχουν οδηγήσει στην αποδοχή της βίας, εξηγεί η Φούλου.



Η έκθεση διαπίστωσε ότι περίπου το 72% με 97% των ανδρών που παραδέχτηκαν ότι έχουν βιάσει δεν αντιμετώπισαν τις συνέπειες του νόμου.




ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ
source: http://www.protothema.gr/culture/article/324639/oi-duo-filoi-tou-alberto-moravia-/

ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΠΕΤΡΑΣ…