ΠΓΔΜ ΠΓΔΜ μισθού ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Στα 344 ευρώ ο καθαρός μέσος μηνιαίος μισθός στα Σκόπια
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Ο καθαρός, μέσος μηνιαίος μισθός τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους στην ΠΓΔΜ ανήλθε στα......
Στα 344 ευρώ ο καθαρός μέσος μηνιαίος μισθός στα Σκόπια ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Σημείωσε αύξηση +0,7% από τον περσινό Αύγουστο
Ο καθαρός, μέσος μηνιαίος μισθός τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους στην ΠΓΔΜ ανήλθε στα 21.108 δηνάρια (περίπου 344 ευρώ), αυξημένος κατά 0,7% σε σύγκριση με τον μέσο μηνιαίο μισθό του Αυγούστου του 2012, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.
Ωστόσο, η πραγματική αξία του καθαρού, μέσου μηνιαίου μισθού τον Αύγουστο του 2013 παρουσιάζεται μειωμένη κατά 2,1 % σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.
Ο μεικτός, ανακτηση αρχειων μέσος μηνιαίος μισθός (υπολογιζόμενων των κρατήσεων) τον Αύγουστο του 2013 ανήλθε στα 30.990 δηνάρια (περίπου 505 ευρώ).
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Ένας μισθός για τα σχολικά είδη
Μέχρι και κοντά στο ύψος του ...κατώτατου μισθού μπορεί να φτάσει το κόστος των σχολικών ειδών για ένα παιδί, αν οι γονείς επιλέξουν ν' αγοράσουν τα ακριβά, τελευταίας μόδας προϊόντα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), κατόπιν τιμοληψιών που διενήργησε στην αγορά, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς την Τετάρτη.
Αντίθετα, αν οι γονείς επιλέξουν φθηνότερα προϊόντα, ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί εντυπωσιακά λιγότερο.
Αναλυτικότερα, με βάση τις τιμοληψίες του ΚΕΠΚΑ, το κόστος για την αγορά των σχολικών, ντετεκτιβ ξανθη για ένα παιδί, κυμαίνεται από 18,19 έως ...505,59 ευρώ στο δημοτικό και από 21,16 έως 548,75 ευρώ στο γυμνάσιο - λύκειο.
Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί η διαφορά τιμών ανά κατηγορία προϊόντων (ακριβά-φθηνά) μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 2.679,49% για το Δημοτικό και στο 2.493,34% για το Γυμνάσιο – Λύκειο.
Παράλληλα, τα ακριβά και εξεζητημένα σχολικά, με τα οποία οι γονείς θεωρούν ότι το παιδί τους θα προβληθεί θετικά, ενδέχεται να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και να προκαλέσουν ακόμη και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης για τον μαθητή. Τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης.
Για τον υπολογισμό του συνολικού κόστους των σχολικών ειδών, το ΚΕΠΚΑ δεν έλαβε υπόψη τις ακραία υψηλές τιμές, που υπάρχουν στην αγορά, οι οποίες ωστόσο αξίζει να αναφερθούν: ένα μολύβι 14,94 ευρώ, ένα στυλό 65,01, ένας διαβήτης 45,20 ευρώ, ένα ντοσιέ 23,90, Ντετέκτιβ Ρόδου ξυλομπογιές 41,20 ευρώ, ντετεκτιβ πατρα τιμεσ κασετίνα 39 ευρώ, τσάντα νηπιαγωγείου 108 και τσάντα δημοτικού 190 ευρώ.
"Το ΚΕ.Π.ΚΑ. συμβουλεύει τους γονείς να επιλέξουν προϊόντα, που η τιμή τους βρίσκεται, πιο κοντά στις χαμηλές τιμές. Πρέπει να περιοριστεί η ζήτηση των εξεζητημένων και πανάκριβων σχολικών. Σε μια περίοδο κρίσης, δεν είναι δυνατό να επιβραβεύουμε ακραίες πρακτικές, ίσως και πρακτικές αισχροκέρδειας (από όπου και αν προέρχεται), γιατί θέλουμε π.χ. η τσάντα του παιδιού μας να έχει τον ήρωα της φετινής κινηματογραφικής επιτυχίας", καταλήγει.
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ Ο Αρβανιτόπουλος επαναφέρει τους «κοπανατζήδες» καθηγητές στα σχολεία
Περισσότεροι από 5000 εκπαιδευτικοί ετησίως χρησιμοποιούσαν το πελα ΤΕΙακό κράτος για να φύγουν από τις αίθουσες διδασκαλίας και να βρουν καταφύγιο σε φορείς και οργανισμούς δίχως εργασιακό και παραγωγικό αντικείμενο Σε εξορθολογισμό της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του εκπαιδευτικού συστήματος προχωρά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να σταματήσει το πάρτι με τις χιλιάδες αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών σε προνομιακές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι εκπαιδευτικοί που ετησίως χρησιμοποιούσαν το πελα ΤΕΙακό κράτος για να φύγουν από τις αίθουσες διδασκαλίας και να βρουν καταφύγιο σε φορείς και οργανισμούς δίχως εργασιακό και παραγωγικό αντικείμενο ξεπερνούν τους 5.000! Οι περισσότεροι εξ αυτών, δεν πάταγαν καν στην υπηρεσία αν και λάμβαναν κανονικά μισθούς, επιδόματα, ενδεχομένως και υπερωρίες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ιδιωτικες ερευνες τιμες ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος φέρεται αποφασισμένος να βάλει τέλος στα προκλητικά προνόμια, να αποκαταστήσει τις αδικίες έναντι της πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών που εκτελούν τα καθήκοντά τους κάτω από δύσκολες συνθήκες και κατ επέκταση να επιφέρει εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Βασικός στόχος του υπουργού «κάθε τάξη να έχει τον δάσκαλό της με συγκεκριμένο ωράριο και καθορισμένη ανάθεση εκπαιδευτικού έργου».
Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της επιστροφής χιλιάδων εκπαιδευτικών από τα γραφεία φορέων και διευθύνσεων στις σχολικές αίθουσες θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών. Συγκεκριμένα, για την κάλυψη των πραγματικών κενών κατά το σχολικό έτος 2013-2014 θα προσληφθούν συνολικά 2.000 αναπληρωτές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όταν τα προηγούμενα έτη ξεπερνούσαν τους 12.000 ετησίως με κόστος μεγαλύτερο των 300 εκατ. ευρώ.
Πέραν αυτού, ντετέκτιβ λάρισα σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας κατά το νέο σχολικό έτος οι αποσπάσεις σε φορείς του υπουργείου που πρέπει να στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς λόγω εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας ανήλθαν σε 1.400 εκπαιδευτικούς ενώ τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν τους 5.000. Αυτό συνεπάγεται την επιστροφή 3.500 δασκάλων και καθηγητών στις σχολικές αίθουσες.
Τέλος, όπως επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου, «υπήρχαν εκπαιδευτικοί που αιτούνται ετησίως απόσπαση από περιοχή που έχουν διοριστεί σε άλλη. Ετησίως αυτές γίνονταν δεκτές χωρίς το βασικό κριτήριο, δηλαδή να αποσπούνται αρκεί να υπάρχουν κενά. Οι αποσπάσεις από σχολείο σε σχολείο ξεπερνούσαν τις 7.000 όλα τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος πραγματοποιήθηκαν ανεξαρτήτων κενών 1.600 λόγω κοινωνικών κριτηρίων όπως θέματα υγείας ή συνυπηρέτησης και 1.500 με αυστηρή μοριοδότηση και εφόσον οι αιτούντες κάλυπταν κενά».
Να σημειωθεί ότι σήμερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπηρετούν 70.243 δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές πληροφορικής, ξένων γλωσσών και καλλιτεχνικών. Οι δάσκαλοι – εξαιρουμένων των αδειούχων και των αποσπασμένων – είναι 41.458. Οι νηπιαγωγοί – εξαιρουμένων των αδειούχων και των αποσπασμένων – είναι 12.182.
Στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπηρετούν 73.533 καθηγητές. Από αυτούς διαθέσιμοι προς διδασκαλία - εξαιρουμένων των αδειούχων και των αποσπασμένων – είναι οι 62.543 ενώ οι ανάγκες που απαιτούνται δεν ξεπερνά 60.847.
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ
source: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/601912/sta-344-euro-o-katharos-mesos-miniaios-misthos-sta-skopia-/
ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ…